G7: Zamrznuta ruska imovina biće vraćena, ali uz dva velika uslova

Predstavnici zemalja G7 izneli su svoje uslove za povratak zamrznute ruske imovine

18.04.2023. 14:48
  • Podeli:
g7_zemlje_anadolija 1-63f7bd3a471a1.webp Foto: Anadolija

Predstavnici zemalja G7 su na sastanku u Japanu izneli uslove za vraćenje zamrznute ruske imovine, a to su kraj rata u Ukrajini i isplata ratne štete od strane Moskve.

Ruska imovina koju su zamrzle zemlje G7 će ostati u tom stanju sve dok se ne završi rat u Ukrajini i dok Rusija ne plati reparacije, navodi se u saopštenju G7, prenosi RT(Russia Today).

"Bilo kakvo rešenje sukoba u Ukrajini mora da garantuje da će Rusija platiti štetu koju je načinila", dodaje se u saopštenju ministara spoljnih poslova zemalja G7.

Ministri G7 su takođe najavili da će pojačati ekonomske sankcije Rusiji i kazniti "treće strane" koje pokušaju da "izbegnu i podriju" ove kaznene mere.

"Treće strane" moraju da se prestanu da pomažu Rusiji ili da se suoče sa ozbiljnim posledicama, upozorila je G7.

SAD i njihovi saveznici su zamrzli oko 300 milijardi ruskih deviznih rezervi, kao i imetak osoba za koje su smatra da su "oligarsi" bliski ruskim vlastima, podseća RT.

Kijev i Vašington žele da zamrznuta ruska imovina bude uložena u posleratnu obnosu Ukrajine, ali mnoge zapadne države su rekle da bi zaplenom novca prekršile sopstvene zakone.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()