Granična kontrola prema Krimu ostaje i nakon što Rusija pripoji Hersonsku oblast

Ruska okupaciona vlast u Hersonu očekuje da će prelazno vreme do punog uključenja te regije u sastav Rusije trajati kratko.

27.09.2022. 20:29
  • Podeli:
referendum o priključenju Rusiji_REUTERS-1664302680238.webp Foto: Reuters

Šef ruske okupacione uprave u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine Vladimir Saldo kazao je kako očekuje da prelazno razdoblje do uključenja te regije u sastav Rusije neće dugo trajati.

Kratko prelazno razdoblje, dodao je Saldo, potrebno je kako bi se normalizovao život u Hersonskoj oblasti.

Hersonska oblast dobiće ruskog guvernera

"Što pre institucije počnu da rade, to će ljudima biti lakše da žive. Naravno, biće prelaznog razdoblja. Sve dok ne naučimo naše službenike zakonima Ruske Federacije. Biće tog razdoblja, ali očekujem da neće dugo trajati", poručio je u utorak Saldo, a preneo je TASS.

Pojasnio je kako će Hersonska oblast u sastavu Rusije dobiti guvernera, a sadašnja vojno-civilna uprava postaće regionalna uprava kao i drugde u Rusiji.

Neće biti mobilizacije

Naglasio je, prema pisanju ruskih medija, kako stanovnici Hersonske oblasti koji imaju rusko državljanstvo neće biti mobilizovani.

Ipak, poručio je da će i nakon aneksije Rusije ostati granična kontrola između Krima, kog je Rusija anektirala još 2014. godine, i Hersonske oblasti. Razlog tome je, pojasnio je, mogućnost sabotaža.

Hersonsku oblast Rusi zauzeli još na početku invazije na Ukrajinu

Hersonska oblast jedna je o četiri ukrajinske regije u kojima se sprovode referendumi o priključenju Rusiji. Ostale regije su Zaporoška, Donjecka i Luganska oblast.

Hersonsku su oblast ruske snage okupirale još na početku invazije na Ukrajinu u februaru i martu. Najveći deo oblasti nalazi se pod kontrolom ruskih snaga. Većinsko stanovništvo u Hersonskoj oblasti pre ruske invazije bili su Ukrajinci.

Ta je oblast Rusiji važna kako bi se uspostavila kopnena veza same Rusije s Krimom.

Ukrajina i Zapad ne priznaju referendume o priključenju okupiranih područja Rusiji 

Iz Moskve su poručili kako će ukrajinska područja na koja će se proširiti Rusija tretirati kao i svaku drugu rusku teritoriju.

Ukrajina i Zapad već su poručili da ne priznaju ni referendume na okupiranim područjima Ukrajine niti će priznati njihovo sada već verovatno uključenje u sastav Rusije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()