Gutereš: 7. oktobar dan bola za Izrael i svet

On je pozvao na bezuslovno oslobađanje svih talaca koje još drže Hamas i druge naoružane grupe

07.04.2024. 08:41
  • Podeli:
gutereš tanjug-65a7b462a96b3.webp Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš nazvao je 7. oktobar, dan kada je pre pola godine palestinska militantna grupa Hamas napala jug Izraela, "danom bola za Izrael i svet".

Gutereš je u video izjavi objavljenoj danas na platformi X naveo da on lično i organizacija UN žale za oko 1.200 ljudi, većinom civila, "koji su hladnokrvno ubijeni" u napadu Hamasa pre šest meseci.

"Ništa ne može opravdati užas koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra", istakao je Gutereš i osudio seksualno nasilje, mučenje, ranjavanje i kidnapovanje civila i ispaljivanje raketa na civilne ciljeve.

On je pozvao na bezuslovno oslobađanje svih talaca koje još drže Hamas i druge naoružane grupe.

Palestinska militantna grupa Hamas izvela je 7. oktobra prošle godine raketni napad, a potom i upad na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a njih više od 200 uzeto za taoce.

Nakon napada Hamasa, Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze i pokrenuo vojnu operaciju, u kojoj je, prema poslednjim podacima zdravstvenih zvaničnika u Gazi, do sada poginulo više od 33.000, a ranjeno više od 75.000 ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()