Gutereš: Aneksija ukrajinskih regiona vodila bi ka opasnoj eskalaciji

Generalni sekretar UN se osvrnuo na najavljeno potpisivanje pripajanja okupiranih ukrajinskih oblasti Rusiji

29.09.2022. 19:25
  • Podeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Ukoliko Rusija nastavi sa svojim planovima za aneksiju četiri ukrajinska regiona, to bi predstavljalo opasnu eskalaciju koja bi ugrozila izglede za mir u regionu, upozorio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"Svaka odluka da se nastavi sa aneksijom ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje ne bi imala nikakvu pravnu vrednost i zaslužuje da bude osuđena", rekao je Gutereš novinarima, preneo je Rojters.

Kremlj je ranije danas saopštio da će ruski predsednik Vladimir Putin sutra na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

Putin će tokom ceremonije održati govor, nakon čega će se sastati sa liderima samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, u kojima je od 23. do 27. septembra održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()