Gutereš izrazio nadu da će Izrael brzo povećati pristup pomoći u Pojas Gaze

Opisao situaciju u palestinskoj enklavi posle šest meseci rata kao "apsolutno beznedežnu"

05.04.2024. 16:30
  • Podeli:
Tan2023-01-0909481673_1 Antonio Gutereš Salvatore Di NolfiKeystone via AP-63e1f3514e67e.webp Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da se iskreno nada da će Izrael brzo i efikasno povećati pristup pomoći u Pojas Gaze, opisujući situaciju u palestinskoj enklavi posle šest meseci rata kao "apsolutno beznedežnu".

Izrael je odobrio ponovno otvaranje prelaza Erez na severu Gaze i privremeno korišćenje luke Ašdod u južnom Izraelu nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden zahtevao korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi oni mogli postati uslov za podršku SAD Izraelu, preneo je Rojters.

"Kada se kapije za pomoć zatvore, otvaraju se vrata gladi. Više od polovine stanovništva, preko milion ljudi, suočava se sa katastrofalnom glađu. Deca u Gazi danas umiru zbog nedostatka hrane i vode", rekao je Gutereš novinarima.

Prema njegovim rečima, to je neshvatljivo i potpuno se može izbeći.

"Ništa ne može opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", naglasio je Gutereš.

UN navode da je najmanje 196 humanitarnih radnika ubijeno u šestomesečnom ratu između Izraela i Hamasa.

Kako je rekao Gutereš, izraelska vlada je priznala da je počinila greške.

"Ali suštinski problem nije ko je napravio greške, već postojeća vojna strategija i procedure koje omogućavaju da se te greške umnožavaju iznova i iznova", istakao je on. 

Ispravljanje tih neuspeha zahteva nezavisne istrage i značajne i merljive promene na terenu, rekao je Gutereš. 

"Ubijeno je 196 humanitarnih radnika i želimo da znamo zašto je svaki od njih ubijen", kazao je on.

Gutereš je, takođe, rekao da je "duboko uznemiren" izveštajima da izraelska vojska koristi veštačku inteligenciju kao pomoć u identifikaciji ciljeva u Gazi, što Izrael negira.

"Nijedan deo odluka o životu i smrti koji utiču na čitave porodice ne bi trebalo da bude delegiran hladnom proračunu algoritama", istakao je Gutereš.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()