Gutereš: Jedini efikasan način za dostavljanje pomoći Gazi je kopnenim putem

Svakodnevni napad na ljudsko dostojanstvo Palestinaca predstavlja krizu kredibiliteta međunarodne zajednice, rekao je generalni sekretar UN

24.03.2024. 15:48
  • Podeli:
humanitarna pomoć Palestincima, konvoj UN, 21 okt 2023 - profimedia-6575a881b9aff.webp Foto: Profimedia

Jedini efikasan način za isporuku velikih i dovoljnih količina humanitarne pomoći za Pojas Gaze jeste dostavljanje kopnenim putem i uključuje eksponencijalno povećanje isporuka, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Gutereš je upozorio u Kairu, nakon sastanka sa predsednikom Egipta i šefom diplomatije, da rat u Pojasu Gaze ima posledice na globalnom nivou, preneo je Rojters.

"Svakodnevni napad na ljudsko dostojanstvo Palestinaca predstavlja krizu kredibiliteta međunarodne zajednice", rekao je Gutereš.

 Gutereš je rekao da UN naporno rade na održavanju finansiranja svoje agencije za palestinske izbeglice UNRWA. 

Nekoliko zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, pauzirale su svoje finansiranje UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak od 13.000 zaposlenih u toj agenciji u Gazi učestvovalo 7. oktobra u Hamasovom napadu na Izrael. 

Gutereš boravi u poseti Egiptu, zatim i Jordanu u okviru ramazanske  turneje solidarnosti sa muslimanskim zemljama.

Gutereš je rekao u subotu u graničnom području između Egipta i Pojasa Gaze da je za slanje velikih količina pomoći Gazi potrebno više prelaza i pristupnih tačaka, kao i da Izrael olakša pristup pomoći.

Izrael negira da ometa pružanje pomoći Pojasu Gaze.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()