Guverner grčkih Jonskih ostrva za UNU otkriva zašto se Micotakis odlučio na nove izbore

Premijer Micotakis je zato odmah vratio mandat za sastav nove vlade

Autor: Slobodan Cagić
23.05.2023. 19:43
  • Podeli:

Kao što smo najavili pred nedeljne izbore, građani Grčke ići će na nove parlamentarne izbore. Aktuelni premijer i pobednik nedeljnih izbora koji nije dobio apsolutnu većinu, Kirijakos Micotakis, objavio je da ne želi da formira koalicionu vladu i zatražio od predsednice da se izbori ponove 25. juna. Istražili smo zbog čega je to učinio.

Iako je dobila više od 40 procenata glasova, Nea Demokratia je u nedelju osvojila samo 146 poslaničkih mesta u grčkom parlamentu, što je za pet manje od apsolutne većine.

Premijer Micotakis je zato odmah vratio mandat za sastav nove vlade, uveren da će za mesec dana imati dovoljnu većinu.

"Stvar je u tome što će novi izbori biti održani po drukčijem sistemu, koji daje još 30 mandata partiji s najviše glasova. S današnjih 146, to bi bilo ukupno 176, što je mnogo više od proste većine od 151 poslanika", kaže Stavros Travlos, viceguverner Jonskih ostrva.

Iznenađenje ovih izbora je debakl levičarske stranke Siriza, za koju se očekivalo da će biti u tesnoj trci sa Nea Demokratiom, a izgubila je sa 20 odsto razlike. Čak su i pobednici šokirani tim rezultatom.

"Rekli su mnogo loših stvari o Micotakisu, ali nisu jasno rekli narodu šta žele da učine za zemlju. Štaviše, neki članovi Sirize su najavili povećanje poreza privatnom sektoru", kaže Travlos.

Nije, kako kaže sagovornik Une, bilo jasno ni da li bi i kako Siriza pravila eventualnu koalicionu vladu s drugim strankama, kao što je socijalistički PASOK. S druge strane, Micotakis najavljuje stabilnu vladu i očekuje da dobije široku podršku.

"On je dobro vodio ekonomiju i spoljnu politiku, odnose sa SAD i drugim zemljama. Tražiće od ljudi da glasaju za njega kako bi se nastavila ta jasna politika grčke države", dodaje.

Na ovakav razvoj događaja, iako nije bio neočekivan, već je reagovalo tržište. Akcije na atinskoj berzi su već u ponedeljak skočile za 15 odsto, što ukazuje da je prilično izvesno da će i posle 25. juna Grčkom nastaviti da upravlja vlada Kirijakosa Micotakisa.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()