Herson 'grad smrti': Nema još potvrde o povlačenju Rusa, ali ima straha od onog što ostaje

Najavljeno ali bez potvrde sa terena, rusko povlačenje iz Hersona moglo bi ostaviti teške posledice po grad

10.11.2022. 12:47
  • Podeli:
ukrajina herson ruska vojska reuters-1668080772062.webp Foto: Reuters

Iako se Ukrajinci raduju povlačenju ruskih snaga iz Hersona, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, i dalje je uzdržana oko ove ideje.

Navodeći juče da dok god ukrajinska zastava ne zavijori u gradu neće smatrati da su se Rusi povukli, danas je izjavio da Rusija želi da Herson pretvori u "grad smrti".

'Grad smrti'

Na jugu Ukrajine se povlače ruske trupe nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio njihovo prebacivanje sa desne na levu stranu Dnjepra što bi moglo da promeni tok rata u Ukrajini.

Podoljak tvri da ruska vojska iza sebe ostavlja pustoš u gradu iz koga je, prema ruskim tvrdnjama, već evakuisano više od 100.000 ljudi. 

"Rusija želi da pretvori Herson u ''grad smrti''. Ruska vojska minira sve što može: stanove, kanalizaciju. Artiljerija na levoj obali planira da pretvori grad u ruševine", napisao je Podoljak u objavi na društvenoj mreži Tviter.

 

Ukrajinska vojska je saopštila da ne može da potvrdi da li se ruske snage zaista povlače iz Hersona, grada na jugu Ukrajine, koji se nalazi na prirodnoj prepreci prema Krimu. Herson je ujedno i prvi grad koji je osvojen u ruskoj invaziji, a ceo region Rusija je anektirala zajedno sa još tri ukrajinske oblasti.

Ukrajinska vojska već neko vreme pojačava ofanzivu na jugu Ukrajine, a Rusi već duže vreme evakuišu stanovništvo Hersona.

General ukrajinske vojske Oleksij Gromov rekao je na konferenciji za novinare da akcije ukrajinskih oružanih snaga nisu ostavile ruskim snagama drugu opciju osim da se povuku.

Ništa od osvajanja Odese

„Ali u ovom trenutku, ne možemo ni potvrditi ni demantovati informacije o navodnom ruskom povlačenju trupa iz Hersona. Nastavićemo ofanzivnu operaciju u skladu sa našim planom", rekao je on.

Pesimizam Podoljaka deli i predstavnik komande vazduhoplovstva ukrajinske vojske Jurij Ignat koji je izrazio sumnju da Rusija ne povlači svoje snage s namerom da preda Herson već da verovatno gomila zalihe raketa kako bi izvela masovni udar na Ukrajinu.

Sa druge strane, britansko ministarstvo odbrane je optimistično i smatra da rusko povlačanje znači da od osvajanja Odese nema ništa. Prema njihovim procenama, povlačenje bi moglo da traje i nekoliko dana, uz podršku artiljerije jer se očekuje da će ukrajinske snage napadati ruske prilikom prelaska Dnjepra.

Ruski general Sergej Surovikin, koga bije glas surovog ratnika, nevoljko je pristao na povlačenje ruskih snaga koje je juče dobio kao naređenje od nadređenog ministra Šojgua. Oglasio se i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je naglasio da je zaštita civila na prvom mestu.

I dok iz američkog generalštaba stiže procena da su i Rusija i Ukrajina ukupno u Ukrajini već izgubile oko 100.000 vojnika kao i 40.000 civila, kako piše Vol Strit Žurnal već dolazi do blagog zaokreta u američkoj politici. Naime, Džo Bajden je odustao od namere da Ukrajini pošalje naprednu generaciju dronova jer se plaši da bi time samo dodatno isprovocirao Rusiju što bi dovelo do eskalacije sukoba u Ukrajini.

Rat u Ukrajini ušao je danas u svoj 260. dan.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()