Holandski demonstranti ne odustaju: Makron ponovo 'napadnut'

Demonstranta su savladali obezbeđenje i policija, nakon čega je uhapšen i sproveden u policijsko vozilo

Autor: Web UNA TV
12.04.2023. 15:06
  • Podeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Tanjug_AP Photo_Peter Dejong-6436acb1679c6.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Peter Dejong

Policija je savladala i privela demonstranta koji je, u Amsterdamu, potrčao ka predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i počeo da viče, dok je francuski predsednik dolazio u posetu Univerzitetu, tokom drugog dana njegove zvanične posete Holandiji.

Do incidenta je došlo dok je Makron sa holandskim kraljem Vilem-Aleksanderom išao u naučni park univerziteta, u posetu Laboratoriju za kvantne gasove i kvantne informacije, kako bi sa holandskim stručnjacima razgovarao o kvantnoj tehnologiji.

Demonstranta su savladali obezbeđenje i policija, nakon čega je uhapšen i sproveden u policijsko vozilo.

Makronova poseta univerzitetu je nastavljena nakon što su demonstrant i još jedan muškarac privedeni.

Prethodno su, u utorak holandski demonstranti prekinuli govor francuskog predsednika u Neksus institutu u Hagu, nakon čega je on rekao da oni koji ne poštuju izborni proces i izabrane lidere dovode demokratiju u opasnost, preneosi b92.

Holandske vesti su objavile da dok je Makron izlagao svoju viziju budućnosti Evrope u Neksus institutu u Hagu, demonstranti su razvili transparent sa natpisom: "Predsednik nasilja i licemerja" i uzvikivali: "Gde je francuska demokratija? Gde smo izgubili to?"

Glavni izvor njihovog gneva je kontroverzni zakon o penzijskoj reformi u Francuskoj, koji je nedavno usvojen krajnjim manevrom kojim su zaobiđeni rezultati parlamentarnih izbora, kao i policijsko nasilje protiv demonstranata koji protestuju protiv te mere.

Makronov zakon o penzionoj reformi podiže starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine do 2030. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()