Ima li nade za mir na Bliskom istoku ili ratu nema kraja: Analitičari predviđaju razvoj događaja

Rat na Bliskom istoku se rasplamsava, upozoravaju poznavaoci prilika u svetu

Autor: Andrea Radovanović
03.10.2024. 21:00
  • Podeli:
izraelski vazdušni napad na bejrut, liban - 28 sept 2024 - AP Photo Hussein Malla Tanjug-66f7ca18c8100.webp Foto: AP Photo/Hussein Malla/Tanjug

Izrael nastavlja da napada Liban. Na udaru je centar libanske prestonice - Bejrut. Izraelske snage gađale su i skladište oružja u blizini lučkog grada Latakije u Siriji. Istovremeno je sa položaja Hezbolaha na jugu Libana nastavljena baražna paljba na sever Izraela.

Može li ovaj sukob da eskalira i da poprimi šire razmere - o tome se razgovaralo u emisiji "Podne" na UNA televiziji, a gosti kod Marijane Tabaković bili su spoljnopolitički komentator Mirko Dautović i vojni analitičar Petar Bošković.

Rat na Bliskom istoku se rasplamsava, upozoravaju poznavaoci prilika u svetu. Vrlo ozbiljna poruka je, kažu, poslata odlukom Izraela da bombarduje položaje libanske militantne grupe Hezbolah u samom centru Bejruta.

"To je poruka celokupnom libanskom stanovništvu, i Sumitima, i Maronitima koji su hrišćani, i pravoslavcima, i Jermenima, svi ste nam na meti dok ne budete ukloniti Hezbolah. I potpuno je iluzorna nada Izraela da će se Libanci dići i nekako zbaciti Hezbolah jer prvo, ne postoji sila unutar Libana koja može da zbaci Hezbolah, a drugo - ma koliko da ostali Libanci ne vole Hezbolah, preziru i mrze Izrael", kaže za UNU Dautović.

A Izraelu mnogo toga ide na ruku i u političkom smislu, naglašava vojni analitičar Petar Bošković. 

Smatra da se od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u narednom periodu mogu očekivati potezi kojima bi, uoči izbora u Americi, mogao da učvrsti svoju vladajuću poziciju.

Iz tog razloga se sukob na Bliskom istoku najverovatnije neće smirivati u naredna četiri meseca, kaže Bošković, ali nije izvesno da će se širiti.

"Neće se proširiti jer Iran nije naivan, zna da ne može da izađe, zna da gubi malo kontrolu, ali se neće proširiti na ovo što mislimo, na ceo, mislim da će ostati na tim jakim, žestokim prepucavanjima", rekao je za UNU Bošković i dodao:

"Postoje određene linije preko kojih neće ići Izrael, mislim na naftna polja, dakle, na nuklearne ciljeve, a ovi takođe neće ići, ali to je nešto što mi ne možemo u ovom trenutku bas da shvatimo".

Budući da ni jednoj ni drugoj strani nisu potrebna nuklearna previranja, ne treba očekivati da sukob eskalira do te mere da se prelije na ostatak sveta, zaključuju analitičari.

Sukob je, podvlače, regionalan i takav bi trebalo i da ostane s obzirom na to da u ovom trenutku, velike sile nemaju nikakav konkretan interes da ulaze na Bliski istok.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu ispod: 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()