Informacioni rat: Rusija ograničila Die Welt, Kanada uvela sankcije TASS-u

U Rusiji je već blokiran ili ograničen pristup niza zapadnih medija, dok je Zapad mere preduzeo protiv niza ruskih medija.

10.07.2022. 13:17
  • Podeli:
cenzura-pixabay.jpg

Ruske vlasti nastavljaju da ograničavaju pristup zapadnim medijima na svom području.

Savezne vlasti u Moskvi donele su odluku o ograničavanju pristupa internetskim stranicama nemačkog dnevnika Die Welt, objavio je u nedelju Reuters.

U Moskvi optužuju nemački dnevnik za širenje lažnih informacija

Taj su nemački medij optužili da širi lažne informacije o Rusiji. Odluku o tome doneo je Roskomnadzor, savezna služba za nadzor komunikacija i masovnih medija.

U ovom trenutku, ocenjuju u Reutersu, nije potpuno jasno zbog čega su vlasti u Moskvi odlučile da ograniče pristupa internetskim stranicama Die Welta na ruskoj teritoriji. Glavni razlog verovatno leži u pisanju Die Welta, koji rusku invaziju na Ukrajinu naziva ratom, a ne "posebnom vojnom operacijom", kako je nazivaju u Moskvi. Iz Roskomnadzora nisu odgovorili Reutersu na upit koji im je poslat.

U Rusiji blokiran ili ograničen pristup niza zapadnih medija i društvenih mreža

Ruske su savezne vlasti do sada blokirale ili ograničile pristup niza internetskih stranica zapadnih medija. Među njima su i BBC, Voice of America i Deutsche Welle, ističu u Reutersu.

Na udaru ruskih vlasti našle su se i društvene mreže, poput Facebooka, Instagrama i Twittera.

EU odmah na početku rata u Ukrajini zabranila pojedine ruske medije

Novi hladni rat između Zapada i Rusije time se nastavlja da se zaoštrava i u medijskoj sferi.

EU je, primera radi, odmah na početku rata u Ukrajini zabranila emitovanje TV stanice Russia Today i agencije Sputnjik, koje je optužila da šire propagandu iz Kremlja. Naknadno su na području EU zabranjeni još neki ruski mediji.

Kanada uvela sankcije ruskoj novinskoj agenciji

Velika Britanija, Kanada i SAD otišle su još i dalje.

Tako je TASS ovih dana objavio da su kanadske vlasti donele odluku o uvođenju sankcija i toj agenciji.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()