Inicijativa italijanskih poslanika: Država neka plaća parovima da se venčavaju u crkvi

Politička partija La Liga želi da subvencioniše verska venčanja sa 20.000 evra, tvrdeći da će to ojačati porodicu.

22.11.2022. 12:41
  • Podeli:
vjencanje-pixabay.jpg

Mladi Italijani skromnog imovinskog stanja koji se venčaju u crkvi mogli bi da dobiju od italijanske vlade plaćeno venčanje, ukoliko se usvoji zakon koji su predložili poslanici stranke La Liga. 

Inicijativa ima za cilj da oživi tradiciju verskih brakova i podstakne Italijane da zasnuju porodicu.

Pravo na beneficije – koje bi bilo podeljeno na pet godišnjih isplata, verovatno da parovi ne bi mogli da prevare vladu brzim razvodom i ponovnim brakom, bilo bi ograničeno na mladence mlađe od 35 godina sa kombinovanim prihodom manjim od 23.000 evra, koji bi zarađivali manje od po 11.500 evra.

Oba supružnika moraju imati italijansko državljanstvo najmanje deset godina, a venčanje mora biti obavljeno u crkvi u Italiji.

Odlučeno je da iznos od 20.000 evra predstavlja 20 odsto troškova dekoracije, uključujući cveće, pozivnice, odeću za mladence, frizure, šminku, fotografisanje, ketering i organizaciju zabave.

Predlagač zakona, poslanik La Lige Domeniko Furgiuele, predviđa proširenje pogodnosti na sve brakove, "bez obzira da li se slave u crkvi ili ne", ako se o tome raspravlja u parlamentu.

Predlog su potpisali i poslanici Simone Bili, Ingrid Bisa, Alberto Gusmeroli i Erik Preto.

Iako je kancelarija premijerke Đorđe Meloni negirala učešće u inicijativi, ona navodno radi na sopstvenim merama za podršku porodicama.

Dramatični pad verskih obreda

Prema statističkoj agenciji Istat, oko 47,4 odsto od 184.000 brakova sklopljenih u Italiji 2019. bila su crkvena venčanja.

Ovo predstavlja značajan pad u odnosu na 1990. godinu, kada je 82 odsto italijanskih venčanja održano u crkvi.

Od 2018. broj građanskih brakova je veći od crkvenih, što je deo opšteg pada verskih obreda širom zemlje. Dok se 75 odsto Italijana izjašnjava kao katolici, manje od četvrtine njih redovno ide na misu.

Predlog za subvenciju za brak je ranije podnet 2019. godine, ali nikada nije razmatran jer je vlada pala kada je lider La Lige Mateo Salvini uskratio podršku svoje stranke kabinetu premijera Dragija.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()