Iračke militantne grupe napale četiri američke baze na severoistoku Sirije

Kako se navodi u saopštenju grupe, borci islamskih snaga otpora u Iraku napali su okupatorsku bazu u Al Šadadiju

02.01.2024. 19:15
  • Podeli:
alepo, sirija - 1 jan 2023 - profimedia-6594198b310f2.webp Foto: profimedia

Iračke militantne grupe saopštile su da su danas napale četiri američke baze u provincijama Hasakah i Deir ez Zor na severoistoku Sirije.

Ranije je televizija Al Majaden javila da su granatirane američke baze u oblastima Šadadi i Rumejlan, prenela je agencija RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju grupe, borci islamskih snaga otpora u Iraku napali su okupatorsku bazu u Al Šadadiju.

U drugim saopštenjima se navodi da su dronovima napadnute baze u regionu Rumejlan, baza Al Malikija u provinciji Al Hasakah, kao i baza Grin Vilidž u provinciji Deir ez Zor.

Napadi su izvedeni u okviru "borbe protiv američke okupacije u Iraku" i kao odgovor na akcije izraelske vojske u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju grupa.

Od početka zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba, baze SAD koje predvode međunarodnu koaliciju u Iraku, kao i američke trupe u Siriji, redovno su napadane, za šta odgovornost preuzimaju naoružane šiitske grupe koje deluju u Iraku.

Američka vojska kontroliše oblasti u istočnoj i severoistočnoj Siriji u provincijama Deir ez Zor, al Hasakah i Raka, gde se nalaze najveća sirijska naftna i gasna polja, navela je ruska agencija. 

Zvanični Damask je u više navrata ocenio prisustvo američkih trupa na svojoj teritoriji okupacijom i državnom piraterijom u cilju krađe nafte.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()