Irski premijer Leo Varadkar podnosi ostavku

Naveo je da su razlozi za ostavku i lični i politički.

20.03.2024. 15:00
  • Podeli:
Leo Varadkar reutersž-65fadf969fb2e.webp Foto: Reuters

Premijer Irske Leo Varadkar saopštio je da podnosi ostavku i na čelu vlade i na čelu vladajuće partije Fin Gejl. Mediji prenose da se ne očekuje održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Leo Varadkar podnosi ostavku na mesto premijera Irske i na mesto lidera vladajuće stranke Fin Gejl, prenosi irski javni servis RTE. i Poručio je da će obavljati funkciju premijera do izbora novog lidera stranke nakon uskršnje pauze.

"Nakon sedam godina na funkciji, više se ne osećam da sam najbolja za obavljanje ovog posla", rekao je Varadkar u obraćanju medijima.

Naveo je da su razlozi za ostavku i lični i politički.

"Verujem da će ponovni izbor ove trostranačke vlade biti prava stvar za budućnost ove zemlje. Nakon pažljivog razmatranja i pomalo unutrašnjeg preispitivanja, verujem da će novi premijer biti bolja osoba da to postigne nego što bih ja to mogao", naveo je Varadkar.

Istakao je da se povlači sa funkcije potpuno uveren da su država i ekonomija na pravom putu.

Varadkar je obavljao funkciju irskog premijera u dva navrata. Prvi put je bio na čelu vlade od 2017. do 2020. godine, a ponovo je bio izabran za premijera u decembru 2022. godine.

Pre toga je obavljao više ministarskih funkcija od 2011. godine. Prvi je irski premijer koji se javno deklarisao kao homoseksualac, ali i prvi šef vlade koji je pripadnik manjinske etničke zajednice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()