Istočni front gori; Zelenski: Osvojili smo 6.000 kvadratnih metara teritorije

Dok ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski iznosi podatke o osvajanju velike teritorije, lider DNR-a tvrdi da su odbili ukrajinske snage kod aerodroma u Donjecku.

13.09.2022. 10:15
  • Podeli:
ukrajina ukrajinska vojska anadolija.jpg Foto: Anadolija

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage uspele da preuzmu 6.000 kvadratnih metara teritorije koja je bila pod kontrolom ruskih snaga.

"Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku", rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju, rekavši da se napredovanje ukrajinskih snaga nastavlja, prenosi Rojters.

Yesterday and today, the Russian army struck the Ukrainian energy infrastructure. Hundreds of thousands of Ukrainians found themselves in the dark – without electricity. Houses, hospitals, schools, communal infrastructure... Russian missiles hit precisely those objects that have absolutely nothing to do with the infrastructure of the Armed Forces of our country. This is a sign of the desperation of those who invented this war. This is how they react to the defeat of Russian troops in the Kharkiv region. They can't do anything to our heroes on the battlefield, and that's why Russia is directing its vile strikes against civilian infrastructure. To protect against this, we must further strengthen our cooperation – everyone in the free world. Together we can overcome Russian terror. Russia must be designated a terrorist state. Strengthen sanctions – the eighth EU sanctions package is needed. It is necessary to increase aid to Ukraine, first of all to speed up the provision of air defense systems to our country.

Objavljuje Володимир Зеленський u Ponedjeljak, 12. rujna 2022.

 

Gotovo istovremeno lider samoproglašene tzv. Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin tvrdi da su ukrajinske snage osujećene u svom napredovanju ka aerodromu u Donjecku i "neutralisane", prenosi Tass.

"Neprijatelj je, verovatno vođen medijskom pompom, pokušao da napreduje ka aerodromu u Donjecku. Ali ga je dočekala hrabra Sparta, koja je sve uradila kako treba. Neprijatelj, praktično cela grupa, je neutralisan", rekao je on u video obraćanju na svom Telegram kanalu, preneo je Tass. 

Da se situacija na istoku opasno komplikuje i da ukrajinske snage napreduju neočekivano brzo, potvrđuje i izjava Andreja Moročkog, oficira milicije proruske samoproglađene Luganske Narodne Republike koji je saopštio da je "grupa stranih oficira stigla u Kramatorsk". Kramatorsk se nalazi pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Kadirov preti, Harkov bez struje

Uspešno napredovanje ukrajinske vojske potvrdio je i Entoni Blinken, američki državni sekretar, koji je potvrdio da su Ukrajinci dobili pomoć SAD-a i drugih država, prenosi Rojters.

Ni čečenski lider Ramazan Kadirov nije prećutao ukrajinsko napredovanje, obećavši ukrajinskim snagama na svom Telegram kanalu "zanimljivo iznenađenje" koje nije želeo da otkrije, rekavši da "neće još uvek otkrivati šta je pripremio ukrajinskim ekstremistima sa svojim timom za denacifikaciju Ukrajine", koji predvodi Sultan Rašajev.

Predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čizov, u svetlu najnovijih dešavanja na istočnom frontu u Ukrajini, rekao je da "odnosi između EU i Rusije nikada više neće biti ono što su bili", dodavši da je EU otišla predaleko sa sankcijama i da više ne može da se povuče.

Istakao je da je Evropska unija otišla predaleko u svojim antiruskim sankcijama i da ne može da se povuče.

Juče tokom dana Nemačka je još jednom odbila da isporuči svoje tenkove Ukrajini.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na svom Tviter nalogu da su ruski gubici u ljudstvo dosegli 53.300 vojnika.

Ukrajinske snage zabeležile su u Harkovskoj oblasti značajan napredak poslednjih dana. Kako piše nemački Bild, za to je zaslužan načelnik ukrajinskog Generalštaba, general Valerij Zalužnij.

Poslednja vest koja upravo stiže sa fronta je da su Harkov i region ponovo bez struje.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()