Istočni front u Ukrajini ponovo gori: Gde se očekuju udari i dokle će Moskva ići?

Nova prolećna ofanziva na ukrajinskom istočnom frontu se zahuktava i ostaje samo pitanje - koji su stvarni ciljevi Moskve u toj zemlji?

19.02.2023. 10:02
  • Podeli:
ukrajina reuters-63f1e3e830422.webp Foto: Reuters

Da je nova ruska ofanziva počela u Ukrajini, sada se slažu gotovo svi zapadni zvaničnici, a kako se približava godišnjica početka, kako invaziju na susednu zemlju zove Rusija, specijalne vojne operacije u Ukrajini, tako je sve jasnije da ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da odustane od svojih ciljeva.

Donbas i Zaporožje

 

Gađa se ključna infrastruktura, a ruske vojne aktivnosti su povećanje dok se linija fronta proširila na neverovatnih 1.200 kilometara.

Prema rečima oficira RAF-a u penziji Šona Bela, Rusi će sada morati da odrede prioritete u nastavku rata. Prenosi njegove reči, Skaj Njuz naglašava da Šon smatra da će se Rusi skoncentrisati na bitke za Zaporožje i u Donbasu.

 "Izazov je to što nemaju novo oružje koje bi mogli da iskoriste. Uspeli su da obezbede određeni broj novih vojnika, ali oni nisu iskusni. Loše vreme tokom zime je otežalo obuku. Skoro sigurno, Rusi će biti zarobljeni u veoma iscrpljujuću formu rata", naveo je Bel, a prenosi Euronews.rs.

Nova ruska ofanziva na istočnom frontu sada je usmerena na Bahmut u Donbasu odakle je Ukrajina pozvala sve stanovništvo da se evakuiše, što jasno govori da se očekuju krvave borbe pa i verovatno preuzimanje grada u potpunosti od strane uruske vojske. 

Novi raketni napadi ruskih snaga posebno su bili usmereni prema regionima Harkova i Zaporožja. Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, smatra da će Moskva nastojati da preuzme kontrolu nad Donjeckom i Luganskom u potpunosti, uključujući i one obronke ovog regiona koje su sada u ukrajinskim rukama.

"Već vidimo da pojačavaju vojno prisustvo u tom delu fronta, u blizini Bahmuta i oko mesta kao što je Kremina. Postoje znaci da se pripremaju za nešto", dodao je.

Sa njim se slaže i bivši ukrajinski minstar odbrane Andrij Zagorodnjuk ali i zapadni analitičari koji kažu da će Moskva nastojati da u finišu ratnih operacija povuče vojno jasnu liniju od istočne ka južnoj obali kako bi se obezbedio koridor ka Krimu. To znači da su ruski prioriteti, kako je već navedeno, više nego jasni - Lugans, Donjeck, Zaporožje i Herson

"Glavni cilj mora biti da se potpuno okupiraju četiri oblasti koje je Rusija anektirala uz veliku pompu prošle godine", rekao je Džejmi Šej, bivši NATO zvaničnik i stručnjak za odbranu i bezbednost pri Četam Hausu.

Kaže da Rusija kontroliše oko 50 odsto tih teritorija i da je jasno da im potpuna kontrola mora biti glavni cilj jer bi sve manje od toga bilo "poniženje za Putina".  

Ima li Moskva dovoljno tehnike i ljudstva?

Stručnjaci očekuju i nastavak ruske taktike tzv. sporog napredovanja, koja u osnovi ima zadatak da pokaže superiornost Rusije na bojnom polju.

Ukrajinski vojni ekspert Oleksandr Misjenko, koji je ujedno i šef Centra za vojne i pravne studije u Kijevu, sa druge strane misli da je Rusija iscrpila svoje zalihe u teškoj artiljeriji i tenkovima ali i da je Moskva spremna mobilisati sve što ima u Rusiji kako bi došla do zacrtanih ciljeva, što uključuje čak i ono zastarele tehnike koja im je raspolaganju.

Da li Rusija ima dovoljno vojnika i da li će morati da pokrene rezervni sastav, stručnjaci zapravo još uvek ne mogu da se usaglase oko krajnjeg odgovora. Iako su Rusi tradicionalno spremni da se odazovu mobilizaciji, sa druge strane postoji i  izvestan otpor ruskih građana prema planovima države da ginu u Ukrajini. Pogotovo što ih sa Ukrajinom vežu i rodbinske i prijateljske veze, a sam sukob traje već godinu dana bez konačnog rezultata.

Američka vojska je procenila da bi ruske trupe mogle da dostignu dovoljno snage za održivu ofanzivu do maja ali jedan američki zvaničnik je već izjavio da se očekuje da Rusi u vojnu akciju širih razmera krenu gotovo odmah, zbog velikog političkog pritiska u samoj Rusiji.

Ukrajinski zvaničnici su i dalje optimistični i veruju u pobedu i smatraju da su ruske vojne mogućnosti ograničene.

"Nagomilali su dovoljno ljudstva da zauzmu jedan ili dva manja grada u Donbasu, ali to je to", rekao je visoki ukrajinski diplomata za CNN uz napomenu da Rusi žele da izazovu paniku u Ukrajini.

Koliko su ukrajinske procene želje ili stvarnost, pokaće vreme pred nama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()