Italija na udaru ilegalnih migracija: Na Lampeduzu se iskrcalo 1.200 migranata u jednom danu

Ministarstvo unutrašnjih poslova će migrante čamcima prevesti u druge iitalijanske gradove.

15.11.2023. 15:35
  • Podeli:
migranti italija AP PhotoFrancisco Seco, File via Tanjug-6554d6edc7b1c.webp Foto: AP PhotoFrancisco Seco, File via Tanjug

 Više od 1.200 neregularnih migranata stiglo je na italijansko ostrvo Lampeduza u poslednja 24 sata, objavili su lokalni mediji u sredu, javlja Anadolu.

"Trenutni broj neregularnih migranata u centru za čekanje na ostrvu iznosi 1.430, a očekuje se da će biti poslani u druge regione zemlje", objavila je televizija Rainews24.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će migrante čamcima prevesti u druge iitalijanske gradove.

Prema statističkim podacima Ministarstva, Italija od 1. januara primila 147.239 neregularnih migranata. Prošle godine taj broj je iznosio 92.881.

Lampedusa je prvo kopno na koje u Evropi kroči oko 70 posto migranata koji dolaze morskim putem.

Ostrvo povremeno beleži pojačane migracione tokove, a poslednji je bio između 11. i 17. septembra, sa oko 11.000 neregularnih migranata.

Lokalne vlasti proglasile su vanredno stanje, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila je ostrvo kako bi objavila plan podrške Italiji.

Sredozemno more je važan put za neregularne migracije u Evropu.

Čamce migranata u nevolji koji traže pomoć obično spašavaju evropske nevladine organizacije umesto evropskih vlasti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()