Izbori na pragu, demokrate u ofanzivi: Maskovi kontakti sa Putinom izazivaju zabrinutost u Vašingtonu

Mask je jedan od najznačajnijih finansijera izborne kampanje kandidata republikanaca Donalda Trampa

26.10.2024. 11:49
  • Podeli:
ilon mask, vladimir putin - profimedia-0926430248-671cbb243301d.webp Foto: Profimedia

Demokratski poslanici pridružili su se šefu NASA Bilu Nelsonu u traženju potvrde izveštaja, koji otkriva navodne redovne kontakte između američkog milijardera Ilona Maska i ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Trebalo bi da istražimo šta Ilon Musk namerava da bismo bili sigurni da to nije na štetu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država“, rekao je predsedavajući Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Adam Smit, preneo je portal Politiko.

Smit je rekao da bi Mask trebalo odmah da izgubi bezbednosnu dozvolu koju ima zbog svoje uloge u Spejsiksu, tvrdeći da je potrebna istraga kako bi se utvrdilo da li njegove navodne akcije ugrožavaju interese SAD. 

Smit je istakao da bi to trebalo da ispita Ministarstvo odbrane.

Senatorka Džin Šahin, koja je viša članica Komiteta za spoljne poslove i Odbora za oružane snage senata, takođe je pozvala Pentagon da istraži navode o kontaktima Maska sa Moskvom.

"Ilon Mask, koji ima milijarde u ugovorima koji podržavaju neke od naših najosetljivijih vojnih operacija, navodno ima otvorenu liniju sa Putinom. U interesu naše nacionalne bezbednosti, (Ministarstvo odbrane) mora ovo da istraži i proceni kako se oslanja na komercijalne usluge poput Maskove", rekla je Šahin.

Šef NASA Bil Nelson rekao je da bi izveštaj o kontaktima Maska sa Putinom, ako je istinit, "bio zabrinjavajuć" za mnoštvo američkih agencija i da bi ga trebalo proveriti.

"Ako je priča tačna, da je bilo više razgovora između Ilona Maska i predsednika Rusije, onda mislim da bi to bilo zabrinjavajuće, posebno za NASA, za Ministarstvo odbrane, za neke od obaveštajnih agencija", rekao je Nelson.

Mask je jedan od najznačajnijih finansijera izborne kampanje kandidata republikanaca Donalda Trampa na izborima koji se održavaju 5. novembra, a Tramp je ranije rekao da će, ako bude ponovo izabran, imenovati Maska da vodi komisiju za efikasnost, koja bi mogla dramatično da promeni saveznu administraciju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov demantovao je izveštaj, rekavši da su Mask i Kremlj imali samo jedan telefonski razgovor, dok Mask nije odmah odgovorio zahtev za komentar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()