Izbori u Grčkoj: Posle 40 odsto prebrojanih glasova, vodi Nova demokratija

Ukoliko se brojke ne promene mnogo, današnji izbori bi bili veliko razočarenje za Sirizu, a predstavljali bi bolje nego očekivani rezultat za Novu demokratiju

21.05.2023. 20:50
  • Podeli:
Grčka_parlamentarni izbori_Nova demokratija_slavlje_Foto Tanjug_AP Photo_Petros Giannakouris-646a69447ab4a.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Petros Giannakouris

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis i njegova konzervativna partija Nova demokratija imaju blagu prednost nakon nepotpunih zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora održanih danas, preneo je AP.

Nepotpuni rezultati sa 40 odsto birališta pokazuju da Nova demokratija vodi sa 41 odsto glasova, dok levičarska rivalska Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa ima 20 odsto.

Prema novom izbornom zakonu ovakvi rezultati bi značili da bi Micotakis imao problem da formira vladu samostalno, bez traženja koalicionih partnera, pa su novi izbori skoro izvesni, dodaje američka novinska agencija, jer prema novom, delimično proporcionalnom sistemu, ispostavlja se da je za pobedu na izborima potrebno da se osvoji najmanje 46 odsto glasova.

Ukoliko se brojke ne promene mnogo, današnji izbori bi bili veliko razočarenje za Sirizu, a predstavljali bi bolje nego očekivani rezultat za Novu demokratiju. I sa sadašnjim rezultatima, u Novoj demokratiji već slave, navodi AP.

"Izlazne ankete pokazuju jasnu pobedu Nove demokratije i očigledno obnavljanje mandata kako bi se nastavilo sa promenama koje traži grčko društvo", rekao je portparol vlade Aken Skercos.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()