Izbori u Grčkoj: Solidan odziv birača, prvi rezultati već oko 20.30h

Ako se potvrde prognoze, tri vodeće stranke - Nova demokratija, Siriza i Socijalistički PASOK, dobiće, redom, po tri dana da pokušaju da formiraju vladu

21.05.2023. 17:20
  • Podeli:
Izbori u Grčkoj_Kirijakos Micotakis_Foto Reuters-646a3e1af1e56.webp Foto: Reuters

Odziv birača na današnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj do 17.00 časova po lokalnom vremenu iznosi 48,76 odsto, saopštilo je grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U 19.00 časova po lokalnom vremenu, posle zatvarnja biračkih mesta očekuju se rezultati izlazne ankete, dok bi oko 20.30 časova mogli biti poznati prvi zvanični rezultati, preneo je grčki list "Katimerini".

Dva glavna rivala na izborima su konzervativni premijer Kirijakos Micotakis (55) i bivši bankar obrazovan na Harvardu, Aleksis Cipras (48) koji predvodi levičarsku partiju Siriza, prenosi AP.

Istraživanja javnog mnjenja pred održavanje izbora pokazala su da stranka premijera Kirijakosa Micotakisa, konzervativna Nova demokratija, vodi ispred partije Siriza, levičara Aleksisa Ciprasa, koja je vladala Grčkom od 2015. do 2019. na vrhuncu grčke dužničke krize, preneo je Rojters.

Novi izborni sistem, delimično proporcionalan, znači da će pobednik biti malo verovatan ukoliko ne osvoji više od 46 odsto glasova, nakon čega će dva glavna rivala morati da pronađu potencijalne saveznike ili će, što je verovatnije, doći do održavanja novih izbora za mesec dana, navodi agencija.

Posle izbora, ako se potvrde prognoze, tri vodeće stranke - Nova demokratija, Siriza i Socijalistički PASOK, dobiće, redom, po tri dana da pokušaju da formiraju vladu.

Nova demokratija, sa rejtingom od 32 do 37 odsto, u teoriji bi mogla da se udruži sa PASOK-om, koji zauzima treće mesto sa prognoziranih osam do 11 odsto glasova podrške.

Te dve stranke su stavile svoj istorijski animozitet na stranu i vladali su Grčkom tokom dužničke krize.

Međutim, premijer Micotakis (55) rekao je u intervjuu za Rojters da bi više želeo jaku jednopartijsku vladu. "Iskustvo nas je u Grčkoj naučilo da su jednopartijske vlade mnogo stabilnije od koalicionih", istakao je Micotakis.

Podrška Sirizi se kreće između 27 i 31 odsto, a ankete pokazuju da bi Siriza morala da se udruži sa više od dve stranke, uključujući PASOK, da bi osvojila većinu u parlamentu koji ima 300 mesta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()