Izbori u SAD: Republikanci vode za Predstavnički dom, u Senatu neizvesno

Više od 240 miliona Amerikanaca biralo je nov saziv Predstavničkog doma i Senata, guvernere u 36 država, a održani su i lokalni izbori

09.11.2022. 09:03
  • Podeli:
amerika_izbori - reuters-1667888278502.webp Foto: Reuters

Sva biračka mesta na međuizborima u Sjedinjenim Američkim Državama, zatvorena su u sedam časova jutros po srednjoevropskom vremenu. Poslednja biračka mesta zatvorena su na Aljasci, na ostrvima Aleutijan, gde živi oko 10.000 stanovnika, ali i na Havajima, koji su u istoj vremenskoj zoni.

Više od 240 miliona Amerikanaca biralo je nov saziv Predstavničkog doma i Senata, guvernere u 36 država, a održani su i lokalni izbori.

Oko 7.30 po srednjoevropskom vremenu situacija je i dalje tesna u Senatu, gde demokrate, prema projekcijama CNN, vode 47:46, a za većinu je potrebno 51 mesto.

U Predstavničkom domu rezultat je 192:167 u korist republikanaca, a za većinu je potrebno 218 mesta.

Republikancima oba doma Kongresa?

Za sada, demokrate su uspele da osvoje dva mesta koja su ranije držali republikanci, dok su republikanci osvojili čak sedam mesta koje su pre držale demokrate. Republikanci su "preoteli" mesta u Predstavničkom domu na Floridi, u DŽordžiji i Virdžiniji.

Interesantan poraz dogodio se u Virdžiniji, gde je, prema projekcijama CNN, Ilejn Lurija, član komisije koja istražuje smrtonosne nerede na Kapitolu 6. januar 2021. godine, izgubila mesto u Predstavničkom domu.

Ukoliko u Senatu bude 50:50, kao na izborima 2020. godine, to će značiti da demokrate i dalje drže gornji dom Kongresa, jer imaju glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

Ukoliko republikanci pobede, držaće oba doma Kongresa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()