Izbori u SAD sve neizvesniji: Haris uspela da dobije malu prednost, ali stariji birači ipak više veruju Trampu

Predsednička trka u Americi i dalje je neizvesna

01.10.2024. 16:02
  • Podeli:
donald tramp, kamala haris - profimedia-fotomontage-0891866211-66a13f66741e4.webp Foto: Profimedia/Fotomontage

Izborna trka u Americi polako se približava svom finišu, a izborne ankete još uvek ne mogu sa sigurnošću da predvide ko će se okititi oreolom pobednika.

Ugledni portal Politiko piše da prema najnovijom anketi aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haric "beži" republikanskom kandidatu Donaldu Trampu u Pensilvaniji za dva procenta glasača.

Prema novoj anketi koju je objavio briselski portal Politiko, potpredsednica SAD Kamala Haris vodi u tesnoj trci sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom u saveznoj državi Pensilvaniji.

Kamalu Haris trenutno podržava 49 odsto, dok Donald Tramp u ovoj saveznoj državi može da računa na 47 odsto glasača. Ostali kandidati imaju dva odsto podrške, dok je tri odsto birača i dalje neodlučno, piše Politiko.

Anketa sprovedena od 17. do 24. septembra putem telefona, kao i SMS, prva je koju je nevladina organizacija AARP realizovala u Pensilvaniji otkako je predsednik Džo Bajden odustao od trke.

Rezultati ukazuju na značajno poboljšanje šansi demokrata, što je zapanjujuće, ocenjuje Politiko.

U aprilu Bajden je zaostajao za Trampom čitavih pet procentnih poena ali sada su stvari ipak krenule dobro kod Haris koja beleži daleko bolje rezultate kod demokrata, žena, urbanih i ruralnih glasača, kao i među biračima bez fakultetske diplome.

Međutim, Kamali Haris stariji glasači ne veruju i to stoji gore nego Bajden.

"Najveća slabost Harisove su stariji glasači. Oni čine najveći deo biračkog tela, a ona je u minusu", izjavio je republikanski analitičar Bob Ward, čija firma, "Fabrizio Ward", je pomagala u sprovođenju AARP ankete i takođe sprovodi ankete za Trampovu kampanju.

Stariji glasači više veruju Trampu. Među glasačima starijim od 50 godina koji inflaciju i visoke cene smatraju najvažnijim pitanjem, Tramp dobija 54 poena.

Džefri Lizt, demokratski analitičar čija firma "Impact Research" je zajedno sa Wardovom sprovela AARP anketu, ističe da je najveći izazov za Harisovu to što je Trampova retrospektivna ocena rada viša od njene.

„Veliki deo toga je ekonomija“, dodao je.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()