Izbori u Španiji: Prebrojano 72 odsto glasova, mala prednost desnice

Podaci anketa sprovedenih uoči glasanja pokazali su da će konzervativna Narodna partija najverovatnije ostvariti pobedu, ali neće imati dovoljnu prednost da samostalno formira većinu

23.07.2023. 22:35
  • Podeli:
Izbori u Španiji_glasanje_Foto Tanjug_AP Photo_Alvaro Barrientos-64bd898e99adc.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Joan Mateu Parra

Na osnovu više od 70 odsto prebrojanih glasova na izborima u Španiji, u trci za donji dom parlamenta, nijedna stranka samostalno nema većinu.

To znači da će presuditi koalicije - desničarska, na čelu sa Narodnom partijom, ili levičarski socijalisti, čiji je član premijer Pedro Sančez, preneo je El Pais.

Na osnovu 72,33 odsto prebrojanih glasova, desni blok ima blagu prednost. Konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nunjeza Feiha i Voks imaju 164 mesta, dok socijalisti (PSOE) i Sumar imaju 158 mandata.

Trenutno, PP bi dobio 131 mesto, PSOE 128, Voks 33, a Sumar 30. Kako navodi španski list, ovo su najneizvesniji opšti izbori, prvi put održani sredinom leta.

"Prebrojavanje glasova razjasniće sumnju da li će biti nove vlade, da li će se ponoviti sadašnja koaliciona vlada ili će situacija dovesti do blokade i ponavljanja izbora", ističe španski list.

Biračka mesta u kontinentalnom delu Španije zatvorena su u 20 časova, a na Kanarskim ostrvima sat vremena kasnije. Na izborima je pravo glasala imalo 37,4 miliona Španaca.

Podaci dve ankete sprovedene uoči glasanja pokazale su da će Narodna partija (PP) najverovatnije ostvariti pobedu na danas održanim izborima u toj zemlji, ali neće imati dovoljnu prednost da samostalno formira većinu, ali bi to mogla da postigne u dogovoru sa desničarskom strankom Voks, preneo je ranije Rojters
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()