Izborna pravila koja malo ko razume van Amerike: U SAD već glasalo 25 miliona birača

Kamala Haris prema poslednjim anketama ima blagu prednost u odnosu na Trampa

24.10.2024. 10:58
  • Podeli:
američki izbori sad prevremeno glasanje Reuters-671a0bf8974e7.webp Foto: Reuters

Gotovo 25 miliona birača u Sjedinjenim Američkim Državama već je glasalo na predsedničkim izborima, bilo putem ranog glasanja uživo ili putem poštanskih glasova, prema podacima Univerziteta Florida.

Nekoliko država, uključujući ključne države poput Severne Karoline i Džodžije, oborilo je rekorde prvog dana ranog glasanja prošle sedmice.

"Glasovi u Džordžiji su na rekordnom nivou", rekao je predsednički kandidat Donald Tramp na događaju u Zebulonu, u Džordžiji, i dodao da su glasovi "u svakoj državi, iskreno, na rekordnom nivou. Odlično nam ide i nadamo se da možemo popraviti našu zemlju."

Tramp je u poslednje vreme pokušao da ohrabri izlazak hrišćanskih evangelista na birališta, nadajući se da će prevazići zabrinutosti zbog njegovih učestalih kontroverznih komentara.

Tramp, koji je započeo političku karijeru okupljanjem na mitinzima još 2015. godine, rekao je u Zebulonu da je "na neki način tužno" što se njegovo vreme kao političkog kandidata bliži kraju. Ako pobedi 5. novembra, služio bi svoj drugi i poslednji mandat.

"Radimo ovo već devet godina, a ostalo je još 12 dana", rekao je on.

Nakon Zebulona, Tramp je govorio u Dulutu, na mitingu sa bivšom zvezdom Fox News-a Takerom Karlsonom i bivšim nezavisnim predsedničkim kandidatom Robertom F. Kenedijem Jr. Prisutan je bio i kantri muzičar Džejson Aldean, koji je pozvao prisutne da glasaju ranije, poruka koju Tramp postepeno prihvata nakon što je godinama kritikovao tu praksu.

Pensilvanija i Džordžija su među sedam ključnih država koje će odlučiti ko će postati predsednik, i oba kandidata će verovatno provesti veći deo svojih preostalih kampanja posećujući ih.

Potpredsednica Kamala Haris je pokušala, ali nije uspela, da nagovori Trampa da pristane na drugu predsedničku debatu na CNN-u nakon što se smatralo da je pobedila u prvoj i jedinoj predsedničkoj debati između njih dvoje, koja je održana u septembru na ABC News-u.

Haris je imala blagu prednost od 46% prema 43% na nacionalnom nivou u najnovijoj anketi Reuters/Ipsos od pre dva dana.

Harris je na skupu u Pensilvaniji kazala da će njena administracija biti drugačija od administracije predjednika Džoa Bajdena.

Njen pokušaj da se distancira od Bajdena dolazi u trenutku kada nekoliko anketa pokazuje da je predsednik teret njenoj kandidaturi i da su glasači željni novog pravca sa manje od dve sedmice do izbora 5. novembra.

Haris je uglavnom izbegavala pitanja tokom kampanje o tome kako – i u kojoj meri – bi se distancirala od Bajdena u pogledu politike.

"Moja administracija neće biti nastavak Bajdenove administracije", rekla je Harris tokom televizijskog foruma na CNN-u.

"Donosim ovu ulogu sa svojim vlastitim idejama i iskustvom. Predstavljam novu generaciju liderstva u brojnim pitanjima i verujem da zaista moramo preduzeti nove pristupe" kazala je ona, prenosi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()