Izrael koristio veštačku inteligenciju u identifikaciji ciljeva povezanih s Hamasom

Ušlo se na neistraženu teritoriju za napredno ratovanje, pa se sada postavlja niz pravnih i moralnih pitanja

03.04.2024. 17:08
  • Podeli:
vojska, veštačka inteligencija u vojsci, AI u vojne svrhe, vojnička AI - shutterstock-660d6f83ed20b.webp Foto: Shutterstock

Izraelska vojska je prilikom bombardovanja Gaze koristila ranije neotkrivenu bazu podataka veštačke inteligencije koja je u jednoj fazi identifikovala 37.000 potencijalnih ciljeva na osnovu njihovih očiglednih veza sa Hamasom, naveli su neimenovani obaveštajni izvori.

Pored toga što su naveli da je izraelska vojska koristila sistem veštačke inteligencije, nazvan "Lavanda", obaveštajni izvori tvrde i da su izraelski vojni zvaničnici dozvolili da veliki broj palestinskih civila bude ubijen, posebno tokom prvih nedelja i meseci sukoba, preneo je Gardijan.

Njihovo svedočenje pruža redak uvid u iskustva iz prve ruke izraelskih obaveštajnih zvaničnika koji su koristili sisteme mašinskog učenja kako bi pomogli u identifikaciji ciljeva tokom šestomesečnog rata.

Izraelsko korišćenje moćnih sistema veštačke inteligencije u ratu protiv Hamasa ušlo je na neistraženu teritoriju za napredno ratovanje, postavljajući niz pravnih i moralnih pitanja i transformišući odnos između vojnog osoblja i mašina, navodi list.

"Ovo je bez premca, koliko ja znam", rekao je jedan od obaveštajaca koji je koristio "Lavandu", dodajući da više veruju u "statistički mehanizam" nego u vojnika koji tuguje.

Prema njegovim rečima, svi su uključujući i njega izgubili ljude 7. oktobra. 

"Mašina je to uradila hladno. I to je olakšavajuća okolnost", istakao je on. 

Drugi korisnik "Lavande" zapitao se da li je uloga ljudi u procesu selekcije bila smislena.

"Uložio bih 20 sekundi za svaku metu u ovoj fazi i radio na desetinama svakog dana... To je uštedelo mnogo vremena", rekao je on.

Četiri izvora su navela da je u ranoj fazi rata "Lavanda" imenovala čak 37.000 palestinskih muškaraca koje je sistem veštačke inteligencije povezao sa Hamasom ili Palestinskim islamskim džihadom.

"Lavandu" je razvila elitna obaveštajna jedinica Izraelskih odbrambenih snaga, jedinica 8200, koja je uporediva sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost ili Britanskom obaveštajnom, bezbednosnom i sajber agencijom (GCHK). 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()