Izrael traži istragu: Ko je obavestio novinare da prate Hamasov napad

U Izraelu veruju da suU Izraelu veruju da su ti fotografi unapred znali za napad, a postavilo se i pitanje koja je njihova veza sa Hamasom ti fotografi unapred znali za napad, a postavilo se i pitanje koja je njihova veza sa Hamasom

10.11.2023. 15:41
  • Podeli:
novinari_zapadnaobala_anadolija -654b48506ff16.webp Foto: Anadolija

Izrael traži od međunarodnih medija da objasne okolnosti pod kojima su njihovi fotografi bili prisutni na mestu iznenadnog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra i upozorio da bi ih mogao smatrati saučesnicima u zločinima.

Proizraelska organizacija "Onest reporting" objavila je izveštaj u kojem se vidi da su Asošijejted pres , Rojters, "NJujork tajms" i Si-En-En objavljivali snimke fotografa koji su pratili napade.

U Izraelu veruju da su ti fotografi unapred znali za napad, a postavilo se i pitanje koja je njihova veza sa Hamasom, piše "Tajms of Izrael".

Ministar komunikacija Šlomo Karhi poslao je pismo "NJujrk tajmsu" u kojem tvrdi da su fotografi i drugi zaposleni u novinama prethodno znali za napad te poziva list da to istraži.

Izraelski ministar Beni Ganc, član ratnog kabineta uspostavljenog da nadgleda sukob, oglasio se na mreži "Iks" i poručio da se "novinari, za koje je utvrđeno da su znali za masakr, a ipak su odlučili da stoje kao besposleni posmatrači dok su napadači klali decu, ne razlikuju od terorista i da ih tako treba i tretirati".

"Onest reporting" pita u izveštaju: Da li se uopšte može zamisliti da su se "novinari" slučajno pojavili rano ujutro na granici bez prethodne koordinacije sa teroristima?

"Neke od zločina snimili su foto-reporteri iz Gaze koji rade za novinske agencije AP i Rojters, a njihova ranojutarnja prisutnost na probijenoj granici postavlja ozbiljna etička pitanja", navodi se u izveštaju.

Objavljena su i imena četiri foto-reportera čija se imena pojavljuju na slikama Asošijejted presa iz pograničnog područja između Izraela i Gaze na dan napada: Hasan Eslaiah, Jusef Masud, Ali Mahmud i Hatem Ali.

Eslaiah je, kako se navodi, prešao granicu i snimio zapaljeni tenk izraelske vojske. U izveštaju piše da je Eslaiah viđen ispred tenka, ali da nije nosio novinarski prsluk koji bi ga identifikovao kao novinara.

Takođe, on je fotografisao napadače kako ulaze u kibuc Kfar Aza, gde je masakrirano na desetine civila.

Na internetu se pojavila i fotografija na kojoj Eslaiaha ljubi Hamasov vođa Gaze Yahya Sinvar. Nije jasno kada je ta fotografija snimljena, ali čini se da je nastala pre napada 7. oktobra.

Asošijejted pres, Rojters i "NJujork tajms" tvrde da nisu imali ikakva prethodna saznanja o napadu

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()