Izraelski ministar odbrane: U Gazi ubijeno ili ranjeno 60 odsto boraca Hamasa

Rat između Izraela i Hamasa ušao je u deseti mesec u nedelju i nastojanja posrednika da se uspostavi prekid vatre su pojačana.

10.07.2024. 15:52
  • Podeli:
gaza razaranje anadolija (2)-65bce262d12b7.webp Foto: Anadolija

Izraelski Ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da je izraelska vojska „eliminisala ili ranila 60 odsto“ boraca Hamasa posle devet meseci rata protiv palestinske islamističke organizacije u Pojasu Gaze.

Rat između Izraela i Hamasa ušao je u deseti mesec u nedelju i nastojanja posrednika da se uspostavi prekid vatre su pojačana.

Ministar Galant je u izraelskom parlamentu (Knesetu) ocenio da su postignuti mnogobrojni uspesi u tom ratu.

Vojska trenutno dejstvuje u nekoliko područja Pojasa Gaze, a u proteklim danima je značajno pojačala ofanzivu u Gaza Sitiju.

Početkom januara je međutim rečeno da je „okončano uništenje vojne strukture“ Hamasa, na severu palestinske teritorije gde se nalazi taj glavni grad, pre nego što su započele kopnene operacije u centralnom i južnom delu teritorije, podseća Frans pres.

„Eliminisali smo ili ranili 60 procenata terorista Hamasa“, rekao je Galant, tvrdeći da su izraelske snage „uništile veliku većinu Hamasovih bataljona“, te da su se „vojnici borili devet meseci, posevećeno, požrtvovano i uspešno“.

Odgovarajući na pitanje koliki je to zapravo broj ubijenih i ranjenih boraca Hamasa ministar je odgovorio da vojska proverava informaciju.

Ministarstvo odbrane nije odmah objasnilo taj procenat.Galant je takođe rekao da su uništena 24 bataljona Hamasa, preneli su izraelski mediji.

„Vratili smo pola talaca i odlučni smo da dovedemo nazad preostale“, dodao je Galant, aludirajući na 116 od 251 taoca otetog 7. oktobra prošle godine u napadu Hamasa na jug Izraela koji su još uvek zatočeni u Gazi. Po podacima vojske 42 taoca nisu više živa.

„Čitav bezbednosni aparat je odlučan da ostvari ciljeve rata koje je postavio Izrael”, rekao je Galant.

Postavljeni ciljevi su uništenje Hamasa i oslobađanje talaca.

Posle čitavih meseci bezuspešnih pregovora o prekidu vatre izvori bliski toj temi su nagovestili da se šefovi CIA i izraelskih obaveštajnih službi očekuju danas u Dohi.

Rat je započeo 7. oktobra posle iznenadnog napada palestinskih ekstremista iz Gaze predvođenih Hamasom u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, po podacima Frans presa.

U izraelskoj osvetničkoj vojnoj kampanji razoren je Pojas Gaze i ubijeno najmanje 38.295 Palestinaca, najviše žena idece po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()