"Izvršili stotine zadataka za Teheran": Sedmorica Izraelaca uhapšena zbog špijuniranja za Iran

Među osumnjičenima su i jedan vojnik koji je dezertirao iz vojske, kao i dvojica maloletnika

21.10.2024. 14:37
  • Podeli:
izraelska zastava izraela, hapšenje u izraelu, lisice - profimedia-0808426890-67164ad5ace89.webp Foto: Profimedia

Sedmorica Izraelaca uhapšena su zbog navodnog špijuniranja za Iran, a osumnjičeni su za prikupljanje informacija o vojnim bazama, saopštili su izraelski tužioci. Tužioci navode da su osumnjičeni izvršili stotine zadataka za Teheran, kao i da su svi oni Jevreji, stanovnici Haife i drugih mesta na severu Izraela.

Ističu da je među osumnjičenima za špijunažu i jedan vojnik koji je dezertirao iz vojske, kao i dvojica maloletnika, preneo je Tajms of Izrael.  

Tužioci su najavili da će protiv sedmorice osumnjičenih za prekršaje u oblasti bezbednosti podići optužnicu u petak, kao i da će zatražiti da im se pritvor produži do okončanja sudskog postupka.

Ističe se da su osumnjičeni fotografisali i prikupljali informacije o bazama i objektima izraelske vojske, uključujući štab odbrane Kirja u Tel Avivu i vazdušne baze Nevatim i Ramat David, kao i lokacije antiraketnih sistema "Gvozdene kupole".

Podseća se da je baza Nevatim bila meta oba iranska raketna napada ove godine, a da je baza Ramat David bila na meti libanske militantne grupe Hezbolah.

Tužioci napominju da su izraelska policija i istražitelji obaveštajne agencije Šin Bet otkrili da su osumnjičeni izvršili niz različitih zadataka za iranske obaveštajne agencije i da su bili u kontaktu sa iranskim agentima.

Ističe se da su osumnjičeni za špijuniranje dobijali stotine hiljada dolara, od čega je deo bio isplaćivan u kriptovalutama.

Prema navodima tužilaca, neki od osumnjičenih su dve godine špijunirali za Iran, a ostali od početka rata.

U izraelskom Državnom tužilaštvu kažu da je to jedan od najtežih slučajeva koji su istraženi poslednjih godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()