Janša pozvao Slovence da se naoružaju: Da li opasnost od 'prelivanja' sukoba preti i nama?

Koja je svrha takve poruke i šta je nekadašnji premijer Slovenije njome želeo da postigne?

Autor: Dušan Ivković
24.10.2023. 19:39
  • Podeli:

U jeku rata između Izraela i Hamasa, skupova podrške širom Evrope i Izraelu i Palestini, ali i migrantske krize koja trese stari kontinent već duže vreme, bivši premijer Slovenije uputio je građanima te zemlje, u najmanju ruku, neuobičajen poziv koji su mnogi ocenili kao opasan.

Slovenija je pre tri dana počela kontrole svojih graničnih prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom u trajanju od, za sada, 10 dana. 

Obrazloženje - povećani bezbednosni rizici zbog organizovanog kriminala, eskalacija tenzija na Bliskom istoku i pojačan priliv migranata. 

Zbog istih razloga, nekadašnji premijer Slovenije Janez Janša, putem tvitera je uputio građanima zapaljiv poziv.

Ubrzo je njegov tvit prenela i nevladina organizacija Glas Evrope, a nije bilo potrebno mnogo vremena da ta izjava odjekne i u medijima.

Među prvima je reagovala ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Interesovalo nas je koja je svrha takve poruke i šta je nekadašnji premijer Slovenije njome želeo da postigne.

"Ta odluka je populistička ali poprilično opasna. Dakle bezbednosni izazov migrantske krize, nasilnog ekstremizma, terorizma se mora rešavati institucionalno u skladu sa državnim strategijama i pripremljenim odgovorima. Koncept naoružanog naroda je koristan, videli smo, u slučaju Ukrajine, međutim ovakav način, gde vi raspirujete paniku protiv migranata, zapravo vi smanjujete poverenje u sopstvenu zemlju", kaže istraživač Centra za strateške analize Darko Obradović.

Osim priče o samim migrantima, izjava Janeza Janše usledila je i posle masovnih skupova podrške i Izraelu i pogotovo Palestini širom Evrope, gde su mnogi počeli da strahuju od mogućnosti tzv. "prelivanja sukoba".

"Na ovim prostorima nikada Izraelsko-Pelstinski sukob nije uzimao dominantan efekat u nekoj društvenoj antagonizaciji s jedne strane, s druge strane imamo iskustvo da je Hamas Turabe operisao u Bosni i Hercegovini" kaže Obradović i dodaje:

"Mora se paziti šta se govori u javnosti kada je ta pretnja u pitanju jer teroristi koriste informaciju kao oružje."

I upravo zbog ovoga, upitno je koliko poruke poput Janšine mogu da doprinesu normalizaciji bilo kakvog sukoba, već je na državama da deluju kroz institucije i zakone.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()