Japan nastavlja finansiranje UNRWA

Ta zemlja je obustavila pomoć toj agenciji zbog izraelskih tvrdnji da je deo njenog osoblja učestvovao u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra

29.03.2024. 19:58
  • Podeli:
unrwa profimedia-65b7c4a3d3396.webp Foto: Profimedia

Japan je saopštio da će obnoviti finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), nakon što je obustavio pomoć toj agenciji zbog izraelskih tvrdnji da je deo njenog osoblja učestvovao u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra.

"Japan i UNRWA potvrdili su da će unaprediti konačnu koordinaciju o neophodnim naporima da se obnovi doprinos Japana“, navodi se u saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava sastala se u Tokiju u četvrtak sa šefom UNRWA Filipom Lazarinijem, kako bi razgovarali o načinima na koje bi Agencija mogla da unapredi upravljanje, neutralnost osoblja i proveru sredstava.

Potez Tokija usledio je nakon što su Evropska komisija, Kanada, Australija, Švedska i Finska tokom poslednjih nedelja odlučile da nastave prethodno obustavljeno finansiranje UNRWA, prenosi Al Džazira.

Lazarini je u utorak rekao švajcarskoj novinskoj agenciji Keistone-ATS da je UNRWA obezbedila finansijska sredstva do kraja maja, nakon što je prethodno upozorio da bi agencija mogla biti primorana da obustavi rad u martu.

Više od deset zemalja prethodno je obustavilo finansiranje UNRWA nakon što su izraelske vlasti navele da je 12 članova njenog osoblja bilo uključeno u napade Hamasa na južni Izrael.

Izraelske vlasti su kasnije tvrdile da su više od 450 zaposlenih UNRWA "vojni operativci u terorističkim grupama u Gazi“.

UN, koje istražuju te tvrdnje, saopštile su da im Izrael nije pružio dokaze koji bi podržali te navode.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()