Jelka od plastičnih boca: Praznična svečanost sa očuvanjem prirode

Božićna jelka napravljena od doniranih recikliranih materijala osvetljena je na jezeru Bnači, kako bi se širila božićna radost i podigla svest o životnoj sredini.

Autor: Srđan Ristić
22.12.2022. 20:58
  • Podeli:

U Srbiji se svake godine pred novogodišnje praznike poseče veliki broj stabala jele i smrče i tako nestane jedna velika šuma četinara.

Zato se savetuje da se jelke kupuju sa busenom, kako bi kasnije mogle da se vrate u prirodu, a mi vas danas vodimo u Liban, da čujemo jednu lepu priču.

Božićna jelka napravljena od doniranih recikliranih materijala osvetljena je na jezeru Bnači, kako bi se širila božićna radost i podigla svest o životnoj sredini.

Drvo je napravljeno od 110.000  plastičnih zelenih boca i još 2.000 belih flaša koje čine blistav početak na vrhu svetlećeg drveta

„Želeli smo da u saradnji sa „Božić pored jezera“ izložimo ukras napravljen od materijala koji se može reciklirati i koji u životu obično bacamo ne obraćajući pažnju. Odlučili smo da ga pretvorimo u izvor umetnosti za ljude koji moći da vidimo i budemo, u isto vreme, ekološki prihvatljivi“, kaže Haidar.

Reciklaža  ima mnogo prednosti po životnu sredinu. Na taj način sprečavamo da milion otpada završi na deponiji gde ne može da bude ponvo iskorišćen. Deponije ne samo da su otrovne po životnu sredinu, već definitivno narušavaju i lepotu gradova i mesta u kojima se nalaze.

„Nemamo drugu planetu na kojoj bismo mogli da živimo.Zato smo želeli da pošaljemo poruku da postoje stvari koje možete reciklirati i koristiti za smanjenje zagađenja", dodaje Haidar.

Reciklaža može da bude zabavna. Najmlađi uče od nas, da bi se deci približila važnost reciklaže, evo jednog predloga kako da spojimo lepo i korisno. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()