Jezero u El Salvadoru prekriveno smećem, a služi za piće

Umesto titule ekološkog raja, nosi titulu jednog od najzageđenijih vodnih tela u srednjoj Americi

Autor: Mersad Sijarić
02.12.2022. 23:08
  • Podeli:
zagađenost pixabay-1669390851527.webp Foto: Pixabay

Najveće jezero El Salvadora i ekosistem oko njega dom je brojnim autohtonim ribama, pticama i sisarima poput puma i ocelota. 

Ali umesto titule ekološkog raja, nosi titulu jednog od najzagađenijih vodnih tela u srednjoj Americi. Celo more plastičnih boca, konzervi i zelenog mulja prekrivaju jedan od ključnih izvora vode za piće za stanovnike ove zemlje.

Iako je zaštićeno područje, okolne reke konstantno pune ovo jezero novim količinama smeća – toliko da lokalni volonteri svakog dana napune 350 vreća. 

Volontersku grupu čine uglavnom okolni stanovnici, čije zdravlje, ali i izvor prinosa je sada pod znakom pitanja.

El Salvador jedna je od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike, a vlada je pre nekoliko sedmica ukinula budžet kojim su se plaćali volonteri koji čiste jezero. 

Nekoliko sedmica je bilo dovoljno da se jezero ponovo prekrije smećem, a nedostatak novčane naknade znači i manji broj volontera koji čiste jezero.

Petina smeća u El Salvadoru se ne odlaže na odgovarajući način, pa tako dnevno 845 tona završi u rekama, jezerima i na plažama. 

Deo problema su strateški loše pozicionirana odlagališta smeća, ali i nemar lokalnog stanovništva zbog čega niču brojne divlje deponije. 

Brojne fabrike jednostavno odlažu svoje smeće na poljima ili obližnjim rekama i jezerima.

Da stvar bude gora, polovina smeća u ovoj zemlji čini toksični otpad koji ozbiljno može naškoditi ne samo okolišu, nego i okolnim stanovnicima. Na rešenje se još uvek čeka. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()