Još 50 Puma za nemačku vojsku: Milion i po evra uloženo, a i to im je malo

Poslanici su naveli da je druga po redu narudžbina Puma velika, ali da problemi sa pešadijskim vozilima Bundesvera tek treba da se rešavaju.

11.05.2023. 22:01
  • Podeli:
borbeno vozilo puma nemačka Kay Nietfelddpa-645d176285451.webp Foto: Kay Nietfeld/dpa

Nemačka će izdvojiti oko milion i po evra za nabavku 50 borbenih vozila Puma za Bundesver. Pume, oklopna vozila pešadije, neophodna su za modernizaciju nemačke vojske, rekli su u sredu članovi parlamentarnog odbora za odbranu.

Poslanici su naveli da je druga po redu narudžbina Puma velika, ali da problemi sa pešadijskim vozilima Bundesvera tek treba da se rešavaju.

Nabavka Puma je bila na čekanju godinu i po dana pošto je prošle godine na jednoj vojnoj vežbi svih 18 Puma zakazalo zbog kvarova i drugih problema.

"Nabavka drugog kontingenta Puma nosi značajne finansijske rizike. Sistem tehnički nije potpuno testiran", rekao je poslanik odbora za odbranu Sebastijan Šefer, član Zelenih, jedne od tri vladajuće stranke. Ipak, neophodno je popuniti rupe u opremljenosti Bundesvera, dodao je Šefer.

Ministarstvo odbrane i proizvođači treba da obezbede punu funkcionalnost oružanih sistema, naglasili su članovi odbora.

Nemačka je u Ukrajinu poslala svoja oklopna vozila Marder i zato je bilo potrebno da Bundesver dobije još 50 Puma, rekao je poslanik liberala, najmanje vladajuće stranke, Karsten Klajn (Klein). "Međutim, ne treba zaboraviti da su Pumama potrebna hitna poboljšanja", istakao je Klajn.

Pume, najsavremenije pešadijsko oklopno vozilo, zamenjuju starije Mardere, koji su više puta modernizovani i Bundesver ih još koristi.

Savezni revizorski sud je ranije izrazio rezerve prema kupovini Puma i preporučio da se prvo sačeka sa tehničkim unapređenjem vozila, preneo je u sredu poslovni list Handelsblat

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()