Još jedna zemlja traži reformu UN: Veto SAD na rezoluciju o Gazi uzdrmao geopolitički svet

Sjedinjene Države su u petak iskoristile pravo veta u Savetu bezbednosti i blokirale nacrt humanitarne rezolucije

10.12.2023. 08:55
  • Podeli:
Tan2023-09-2123181736_6 savet bezbednosti un AP PhotoBebeto Matthews-6536c62140658.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Čileanski predsednik Gabrijel Borić pozvao je na hitne strukturne reforme u UN nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Hitno je potrebna strukturna reforma UN. Svet više nije isti kao 1945. godine", napisao je čileanski lider na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), komentarišući vest o glasanju u Savetu bezbednosti UN.

I turski predsednik Redžep Tajip Erdogan založio se juče za reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, osudivši činjenicu da su Sjedinjene Američke Države mogle da stave veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi uprkos ogromnoj podršci predlogu iz drugih zemalja.

Sjedinjene Države su u petak iskoristile pravo veta u Savetu bezbednosti i blokirale nacrt humanitarne rezolucije koju su pripremili Emirati, a kojom se zahteva hitan prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. 

Zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Robert Vud izjavio je da rezolucija „nema dodira sa stvarnošću“. Pored toga, SAD nisu bile zadovoljne time što u dokumentu nije bilo osude pokreta Hamas, niti je potvrđeno pravo Izraela na samoodbranu.

Izraelski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu što je „stalno“ uz Izrael, nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju.

„Malo svetla je odbilo mnogo tame“, naveo je Erdan u izjavi, aludirajući na jevrejsku Hanuku, koja se naziva i praznik svetlosti.

Za rezoluciju je glasalo 13 od 15 članica Saveta bezbednosti, uključujući Rusiju i Kinu. Velika Britanija je bila uzdržana.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()