Još se ne zna da li će biti sastanka sa Sijem: Blinken se sastao sa najvišim kineskim diplomatom

Ovo je prva poseta od strane američkog sekretara za pet godina

19.06.2023. 08:42
  • Podeli:
Blinken Tanjug Ap Leah Millis-648ff8d3767e9.webp Foto: Tanjug/Ap/Leah Millis

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se u ponedeljak sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na početku drugog i poslednjeg dana posete Pekingu.

Blinkenova poseta za cilj ima da osigura da mnoge nesuglasice između strateških rivala ne pređe u sukob, ocenjuje Rojters.

Dvojica visokih diplomata rukovala su se u sali sa crvenim tepihom, pre nego što su se preselili u salu za sastanke sa svojim delegacijama.

Sve oči će biti uprte u to da li će se Blinken sastati i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kasnije tokom dana, prenosi CNN.

U prvoj poseti Kini od strane američkog sekretara za pet godina, Blinken je održao "iskrene" i "konstruktivne" razgovore sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom u nedelju, iako nisu uspeli da postignu konkretan napredak u širokom spektru sporova koji uključuju Tajvan, trgovinu, ljudska prava.

Obostrano je izražena želja za stabilizacijom bilateralnih veza uprkos onome što je američki zvaničnik nazvao njihovim "dubokim“ razlikama, i dogovorio se da Ćin poseti Vašington i da nastave razgovore.

Blinkenovo putovanje u NR Kinu bilo je odloženo u februaru nakon što je letelica, za koji se sumnja da je kineski špijunski balon, preletela vazdušni prostor SAD.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()