Kako je moguće da je 21-godišnji vojnik imao pristup poverljivim dokumentima Pentagona?

Čini se neobičnim da bi osoba u tako mladom uzrastu mogla dobiti visoki nivo 'security clearance', koji bi joj omogućio takvu vrstu pristupa informacijama

Autor: Nikola Vujović
15.04.2023. 19:30
  • Podeli:

I pre nego što se Džek Tešeira pojavio na sudu, čitava afera sa procurelim dokumentima Pentagona i njegovim skrivenim identitetom postala je pravi misteriozni roman.

Koliko je zaista moguće da 21-godišnji pripadnik američke Nacionalne garde pristupi poverljivim dokumentima Pentagona i da ih iznese u javnost, i da sada Tešeiru čeka sudbina osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža?

Onlajn istraživačka mreža Bellingcat je 9. aprila javno identifikovala privatni Discord server, na koga je Tešeira postavio poverljiva dokumenta, dok je Njujork Tajms uporedio slike porodične kuhinje u kojoj su navodno fotografisani strogo poverljivi papiri sa profilom optuženog na društvenim mrežama.

To je podstaklo pitanja o tome kako je tako mlad pripadnik vojske mogao dobiti "security clearance" (dozvolu za pristup poverljivim informacijama) i da li je to zaista moguće?

"Radio je na nekim poslovima informatičke podrške u prikupljanju obaveštajnih podataka, i verovatno da je imao neki pristup neklasifikovanim dokumentima, moru nekih dokumenata", objašnjava politikolog Srđan Perišić

"Security clearance" je postupak kojim se odobrava pristup poverljivim informacijama ili objektima, uključujući vojne ili državne tajne. Postupak obično uključuje detaljnu proveru bezbednosti koja se sprovodi kako bi se osiguralo da osoba koja dobija pristup bude pouzdana i sposobna da čuva poverljive informacije.

Čini se neobičnim da bi osoba u tako mladom uzrastu mogla dobiti visoki nivo "security clearance", koji bi joj omogućio pristup poverljivim dokumentima Pentagona.

"Postoji mogućnost da je on žrtveno jagnje. Da je obaveštajni sistem američke vojske i Pentagona jednostavno neefikasan, pa zbog te neefikasnosti neko mora da snosi odgovornost da bi se zaštitili ti koji su stvarno odgovorni", smatra sagovornik UNE.

Ako bi se ovaj slučaj uporedio sa sa slučajem Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, postoje i sličnosti i razlike. Asanž je bio novinar  i aktivista, a ne pripadnik vojske, i nije imao "security clearance". On je objavljivao informacije koje su mu dostavljali drugi izvori.

"Asanž i Vikiliks su dolazili do poverljivih podataka američkih vlasti službi i diplomata. Ti dokumenti su po meni mnogo ozbiljnijeg karaktera, jer dublje otkrivaju suštinu i delovanje američkih vlasti u inostranstvu, odnosno njihovu ideju da moraju da kontrolišu ceo svet. S druge strane, curenje ovih dokumenata jeste veliko, ali tu ima dosta neklasifikovanih dokumenata, pa čak i informacija koje su bile poznate svima nama koji pratimo ovaj rat u istočnoj Evropi", zaključuje Perišić.

I Asanž i Tešeira su se našli u situaciji da su izneli poverljive informacije u javnost, što je izazvalo ozbiljne posledice.

Asanž se suočio sa sudskim gonjenjem i optužbama za špijunažu. Sudbina mladog američkog gardiste je još uvek nepoznata, ali bi mogao da se suoči sa ozbiljnim pravnim posledicama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()