Kako je napadač uspeo da se popne na krov? Nakon atentata na Donalda Trampa, svi se pitaju samo jedno

Penzionisani agent FBI-a Bobi Čeikon takođe je iznenađen što niko nije čuvao taj krov, koji opisuje kao "savršenu tačku za posmatranje"

14.07.2024. 13:31
  • Podeli:
donald tramp, pokušaj ubistva donalda trampa - 13 jul 2024 - foto Reuters (11)-6693278f09fd0.webp Foto: Reuters

Zaposleni tajne službe se smatraju najboljim telohraniteljima na svetu. Oni štite predsednika SAD i sve bivše šefove vlade - i stavljaju sebe u liniju vatre za svoje štićenike. Nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa (78), sada se postavlja pitanje: Kako je Tomas Metju Kruks (20) mogao tako neometano otvoriti vatru na bivšeg predsednika u Batleru (Pensilvanija)?

Prema CNN-u, napadač je ciljao na Trampa sa krova udaljenog svega 120 do 150 metara od pozornice. Stiv Mur, bivši agent FBI-a koji je radio kao snajperista dve godine, jasno kaže da je taj krov trebalo da bude obezbeđen. "Činjenica da je neko dozvolio da taj krov ostane bez nadzora mogla je biti greška u planiranju ili izvršenju. Možda su planirali da ga obezbede, ali nešto se desilo pa je ostao nečuvan", rekao je Mur.

Penzionisani agent FBI-a Bobi Čeikon takođe je iznenađen što niko nije čuvao taj krov, koji opisuje kao "savršenu tačku za posmatranje". "Ova zgrada je najbliža sa jasnim vidokrugom prema pozornici. Šokiran sam što nisu imali nikoga na tom krovu", rekao je Čeikon za CNN.

Kada su agenti tajne službe primetili napadača na krovu, Mur je rekao da verovatno nisu mogli odmah da ga upucaju: "Ne možete samo reći 'Oh, neko je na krovu' i upucati ga. Oni moraju da pogledaju i sačekaju da vide oružje. Problem je što bi zid na tom delu krova mogao da ga sakrije", objasnio je Mur, prenosi Blick.

"Loši momci moraju biti srećni samo jednom"

Bivši agent FBI-a siguran je da će doći do "drastičnih promena" u procedurama bezbednosti nakon atentata na Trampa. To uključuje proširenje zona bezbednosti i pažljivije obezbeđivanje mesta okupljanja. "Postoji mnogo načina da se poboljša ova situacija", kaže Mur.

Tajna služba mora biti savršena svaki put - na svakom mitingu svakog kandidata - svaki put. "Loši momci moraju biti srećni ili tačni samo jednom. Dakle, to će se dogoditi, morate eliminisati što više mogućnosti da se to može dogoditi", zaključuje Mur.

Pokušaj atentata već je imao prve posledice:

"Već sam zatražio od tajne službe da me informiše i takođe pozivam direktora tajne službe da se pojavi na saslušanju", objavio je Džejms Komer.

Komer je predsedavajući Odbora za nadzor u Predstavničkom domu. Njegov odbor će pokrenuti istragu o pokušaju atentata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()