Kako su ruske bombe iz sovjetske ere potpuno preokrenule tok rata u Ukrajini

Ruske vazdušne snage dramatično povećale svoju efikasnost povećanom upotrebom takozvanih "klizećih bombi".

19.03.2024. 14:16
  • Podeli:
proruski vojnik iz Luganska_REUTERS.JPG Foto: Reuters

Ruska vojska preokrenula je tok rata u Ukrajini nakon što je počela masovno da upotrebljava modernizovane velike avio-bombe "FAB" koje imaju zastrašujuću moć, saglasni su zapadni i ukrajinski vojni izvori.

Nakon što su SAD početkom prošle godine donele kontroverznu odluku o isporuci Ukrajini kasetnih bombi, čiju su upotrebu zabranile brojne zemlje sveta, pojedini ruski analitičari, bliski Kremlju, najavili su da će Rusija morati da odgovori adekvatno i simetrično.

"Vašington post" navodi, prenosi Srna, da su ruske vazdušne snage dramatično povećale svoju efikasnost povećanom upotrebom takozvanih "klizećih bombi".

Masivne bombe iz sovjetske ere, koje nose i do pola tone eksploziva, opremljene su krilima i sistemima za navođenje za let na velikim udaljenostima sa određenom preciznošću – što je omogućilo ruskim avionima, koji ih ispuštaju, da deluju daleko od ukrajinskih protivvazdušnih sistema.

Zajedno sa ruskim bespilotnim letelicama, projektilima i artiljerijom, "klizne bombe" dodale su novu razornu vatrenu moć ruskoj kampanji u istočnoj Ukrajini, što se najbolje videlo u zauzimanju Avdejevke.

"Ove bombe imaju vrlo veliku razornu moć", navodi Dmitro Lihovi, ukrajinski vojni portparol u istočnoj Ukrajini. One, kako on svedoči, ruše i uništavaju kuće i temelje koji se mogu koristiti za odbrambena utvrđenja.

U objavama na društvenoj mreži "Telegram" tokom bitke za Avdejevku, Maksim Žorin iz ukrajinske Treće odvojene jurišne brigade opisao je kako se 60 do 80 "kliznih bombi" svaki dan "srušilo" na to područje.

"Ove bombe potpuno uništavaju svaku poziciju. Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvore u jamu nakon dolaska samo jedne", naveo je Žorin.

Konrad Muzika, direktor odbrambene konsultantske firme sa sedištem u Poljskoj - "Rohan konsalting", ističe da je značajno povećan broj ruskih vazdušnih napada "kliznim bombama" na ukrajinske položaje.

"To Ruse zapravo ništa ne košta. Imaju puno ovih bombi i neće im brzo ponestati. Ruske 'klizne bombe' dobre su za urbano ratovanje, gde više-manje znate koje područje trebate gađati. U nekom trenutku možete uništiti zgradu, ali, u suštini, nemate punu kontrolu nad time koji ćete objekat zapravo pogoditi", objašnjava Muzika koji je i poljski vojni analitičar.

Ruski vojni bloger "Vojni doušnik" potvrdio je na "Telegramu" da klizne "FAB" bombe doslovno ne dopuštaju ukrajinskim oružanim snagama da prežive i dovode do primetnih gubitaka Ukrajinaca u ljudstvu i teritoriji.

Mikola Bielieskov, vojni analitičar u Nacionalnom institutu za strateške studije u Kijevu, objašnjava da teška gvozdena konstrukcija čini "FAB" bmbe gotovo nemogućim za obaranje.

Postoje verzije tih precizno navođenih avio-bombi od 250, 500 i 1.500 kilograma težine, koje su sada prilagođene za baziranje na svim savremenim ruskim bombarderima, poput "SU-34", uključujući čak i stare "Su-24" koji se pokazuju vrlo značajnim u frontalnoj borbi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()