Kamala Haris sve iznenadila: Pričala bi sa Putinom, ali u prisustvu još jedne osobe

Zelenski je ključan faktor

08.10.2024. 16:24
  • Podeli:
kamala haris, 23 avg 2024 - foto Reuters-66c8201db682e.webp Foto: Reuters

U opsežnom intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 minuta", potpredsednica Amerike i demokratska kandidatkinja za predstojeće predsedničke izbore, Kamala Haris, suočila se s brojnim pitanjima o svojim ekonomskim planovima i o tome da li je izraelski premijer Benjamin Netanjahu "blizak saveznik" SAD-a.

Tokom razgovora, koji je emitovan u ponedeljak, Haris je branila svoje predloge, koji uključuju izgradnju miliona novih stambenih jedinica, kao i poreske olakšice za one koji postaju roditelji i pomoć od 25.000 dolara za kaparu prilikom kupovine prve kuće.

Kada je reč o finansiranju svojih ekonomskih planova, Haris je najavila planove za povećanje poreza na bogate i velike korporacije, na šta je novinar ukazao kao na sumnjivu strategiju, pitajući se kako će ubediti Kongres da podrži takav plan. Haris je, međutim, izjavila da veruje da će biti zakonodavaca spremnih da poslušaju njen predlog, ukoliko postane predsednica Sjedinjenih Američkih Država.

Preliminarna analiza nepartijske grupe, koja se zalaže za smanjenje deficita, pokazala je da bi ekonomski planovi Kamale Haris mogli dovesti do povećanja državnog duga za čak 8,1 billion (hiljadu milijardi)  dolara do 2035. godine. U poređenju, Trampovi planovi bi mogli povećati dug za 15,15 billion dolara u istom periodu. Kamala Haris je naglasila da je posvećena jačanju američke ekonomije, priznajući svoja ograničenja kao javnog službenika i kapitaliste, rekavši: „Ne mogu da priuštim sebi da budem kratkovida kada je reč o jačanju američke ekonomije.“

U vezi s međunarodnim pitanjima, Haris je naglasila da ne bi pristala na bilateralni sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bez prisustva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Izjavila je da bi svaki razgovor o okončanju rata u Ukrajini morao uključivati ukrajinsku stranu, naglašavajući značaj njihovog prisustva u bilo kojoj diskusiji. „Bez Ukrajine? Ne,“ rekla je Haris, dodajući da bi situacija bila potpuno drugačija da je Tramp na vlasti. „Da je Tramp predsednik, Putin bi sada sedeo u Kijevu“, istakla je ona.

Kada se osvrnula na Netanjahua, Haris je izbegla da ga nazove bliskim saveznikom, umesto toga naglašavajući važnost saveza između američkog i izraelskog naroda. U razgovoru je izjavila da Izrael ima pravo da se brani, ali je takođe naglasila da je „ubijeno previše nevinih Palestinaca“, ukazujući na humanitarnu krizu usled rata koji je sravnio Gazu sa zemljom i usmrtio skoro 42.000 Palestinaca.

Tokom intervjua, Haris je govorila o svojoj medijskoj kampanji, koja uključuje razne podkaste i televizijske nastupe, s ciljem jačanja svoje prisutnosti pred predstojeće izbore. Izjavila je da veruje u izgradnju konsenzusa i pronalaženje zajedničkog jezika u politici, insistirajući na tome da su njene vrednosti ostale nepromenjene.

Kritkovala je guvernera Floride Rona De Santisa zbog neodazivanja na njen poziv za razgovor o pripremama za uragane, nazivajući ga „neodgovornim“. Haris je takođe ponovo ukazala na Trampa, govoreći o širenju dezinformacija vezanih za odgovor administracije na prirodne katastrofe. „To je izuzetno neodgovorno. To je o njemu. Nije o vama“, zaključila je, dodajući da je važno da se u kriznim situacijama postupa odgovorno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()