Kazahstan zavijen u crno: U požaru u rudniku uglja poginulo najmanje 25 ljudi

Uzrok požara je verovatno eksplozija metana.

28.10.2023. 11:51
  • Podeli:
pakistan_rudnik_anadolija 1-640240ed7aac6.webp Foto: Anadolija

 Broj poginulih u požaru u rudniku Kostenko u centralnom Kazahstanu, kojim upravlja kompanija Arcelor Mital Temirtau, porastao je na 25, saopšteno je iz direkcije rudnika.

U saopštenju lokalnog ogranka kompanije, navodi se da je od 252 osobe, koje su se u trenutku nesreće nalazile u rudniku, njih 206 evakuisano i da je 18 zatražilo medicinsku pomoć. Sudbina 21 rudara i dalje je nepoznata.

Kako javlja Rojters, uzrok požara je verovatno eksplozija metana.

Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev naredio je vladi da nakon nesreće prekine investicionu saradnju sa kompanijom Arcelor Mital Temirtau.

Kazahstanska vlada je postigla preliminarni dogovor sa akcionarima Arcelor Mital Temirtau, a trenutno se privodi kraju dogovor o prenosu vlasništva te kompanije na Republiku Kazahstan.

Kazahstanski predsednik Tokajev, izrazio je saučešće porodicama žrtava, a 29. oktobar je proglasio danom nacionalne žalosti, prenosi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()