Kažu da je zbog imigranata: Finska verovatno ni u aprilu neće otvoriti granicu sa Rusijom

Ne postoji vremensko ograničenje za to koliko dugo istočna granica može da bude zatvorena

22.02.2024. 17:51
  • Podeli:
lapenrata, finska, granični prelaz s rusijom, granica finske i rusije, 19 nov 2023 - foto AP Photo Sergei Grits Tanjug-6559fce4695f7.webp Foto: AP Photo/Sergei Grits/Tanjug

Finska verovatno ni u aprilu neće otvoriti svoju granicu sa Rusijom, kada ističe odluka o zatvaranju istočne granice, piše Ilta-Sanomat. Prema saznanjima finskog lista, potpuno otvaranje istočne granice malo je verovatno - moguće je samo otvaranje u "veoma ograničenom obimu".

Ne postoji vremensko ograničenje za to koliko dugo istočna granica može da bude zatvorena, pošto po zakonu ona ne mora da bude otvorena dokle god postoji opasnost.

List piše da finska minsitarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen formirala radnu grupu koja radi na novom zakonu pod nazivom "Suprotstavljanje instrumentalizaciji imigracije i jačanje granične bezbednosti".

Rok za izradu zakona je kraj marta.

Finski zvaničnici nisu javno komentarisali kakav će biti sadržaj tog zakona, međutim Ilta-Sanomat navodi da je plan da oni koji neopravdano traže azil mogu da budu vraćeni u Rusiju, direktno na istočnoj granici.

Njima ne bi bio dozvoljen čak ni privremeni ulazak u Finsku.

Finske vlasti su prošle godine zatvorile istočnu granicu sa Rusijom zbog velikog priliva imigranata za koje tvrde da ih Moskva namerno podstiče da putuju u Finsku, u pokušaju da destabilizuju zemlju.

Kremlj, sa druge strane, odbacuje takve optužbe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()