Kina nadgleda i opominje: Američki razarač ušao u kineske vode bez odobrenja

Vlasti u Pekingu ističu da incident dokazuje da su SAD otvoreni kreator bezbednosnog rizika u Južnom kineskom moru

25.11.2023. 13:13
  • Podeli:
američki razarač uss hoper, USS Hopper -profimedia-6561e40318722.webp Foto: Profimedia

Kineska vojska saopštila je danas da je američki razarač Hoper ušao u kineske teritorijalne vode bez odobrenja vlasti u Pekingu.

Kineska vojska rasporedila je pomorske i vazduhoplovne snage da "prate, nadgledaju i opomenu" brod, navodi se na zvaničnom nalogu na mreži "Vičet" komande južnog okruga Kineske narodnooslobodilačke vojske, a prenosi Rojters.

Kako se dodaje, incident "dokazuje da su SAD otvoreni 'kreator bezbednosnog rizika' u Južnom kineskom moru".

Kina je pre nekoliko dana optužila Filipine da angažuju "strane snage" za patroliranje u Južnom kineskom moru, aludirajući na zajedničke patrole koje od utorka sprovode filipinske i američke snage.

SAD i Kina su ranije ovog meseca razgovarale o pomorskim pitanjima, uključujući Južno kinesko more, a američka strana je rekla da je zabrinuta zbog, kako tvrdi, tamošnjih "opasnih i nezakonitih" kineskih akcija, saopštio je Stejt dipartment.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()