Kisindžer: Kobna greška evropskih zemalja je prihvatanje migranata koji podržavaju Hamas

Najpoznatiji američki državni sekretar Henri Kisindžer komentarisao je rat u Izraelu

12.10.2023. 14:20
  • Podeli:
migranti profimedia-0496517859-63c6fca173dc7.webp Foto: Profimedia

Evropske zemlje su pogrešile što su prihvatile migrante koji sada podržavaju akcije Hamasa protiv Izraela. izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Kisindžer je istakao da ako Hamas ne bude kažnjen za uzimanje talaca, Evropljani rizikuju da budu meta sličnih akcija.

Kisindžer je u intervjuu za nemačku medijsku grupu "Akel Springer" komentrisao "Arape koji slave" na ulicama Berlina nakon Hamasovog upada u južni Izrael prošle sedmice.

Kisindžer, Jevrej koji je preživio Holokaust, rekao je da smatra da su takvi gestovi podrške krivičnim delima "bolni".

"Bila je kobna greška da se pusti toliko ljudi potpuno različitih kulturnih i verskih koncepata, jer to stvara grupu za pritisak unutar svake zemlje koja to čini", naglasio je Kisindžer.

Upitan šta Nemačka i EU treba da urade u trenutnoj situaciji, Kisindžer je rekao da očekuje "bezuslovnu" političku podršku Izraelu, kao i vojnu ako bude potrebna.

"Mora da postoji neka kazna, mora postojati neko ozbiljno ograničenje njihove sposobnosti da preduzimaju ovu vrstu akcije", rekao je on govoreći o taktici Hamasa.

Prema njegovim rečima, evropske države imaju isti interes, jer bi isto takvo ponašanje moglo da se usmeri u pravcu Evrope.

On je podsetio na mirovne pregovore koji su rešili rat "Jom Kipur" pre pet decenija, rekavši da su zapadne nacije i Izrael imali sreće što imaju arapskog lidera "sa vizijom budućnosti" u Anvaru Sadatu, bivšem predsedniku Egipta.

"Ne mislim da je moguće pronaći lidere među pripadnicima Hamasa sa sličnom vizijom. Mislim da Hamas treba da bude isključen iz političke uloge", rekao je Kisindžer.

Propalestinski skupovi održani su u više evropskih gradova usled eskalacije na Bliskom istoku. U Berlinu je policija rasterala okupljene na spontanim demonstracijama 7. oktobra, koje su bile povezane sa nevladinom organizacijom Samidoun. Nemačka policija saopštila je da demonstranti predstavljaju "neposrednu pretnju po javnu bezbednost" zbog "antiizraelskih" slogana i "veličanja nasilja".

Nemačka Vlada je u vrijeme migrantske krize 2015. godine, kada je u Evropu stiglo oko 1,3 miliona ljudi, bila među prvima koja je primila veliki broj tražilaca azila. Antimigrantska osjećanja porasla su u mnogim zemljama tokom krize, a neke istočnoevropske članice EU usvojile su politike za suzbijanje imigracije, podseća "Raša tudej".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()