Ko je to pominjao svinje: Poljski predsednik pojaviće se pred sudom zbog vređanja građana

Advokat Pjotr Milik rekao je da je ovo prvi takav slučaj u istoriji zemlje

29.09.2024. 21:19
  • Podeli:
andžej duda-6676f16ace008.webp Foto: Urs Flueeler/Keystone via AP

Poljski predsednik Andžej Duda pojaviće se u oktobru sledeće godine pred sudom, nakon što je protiv njega podneta prijava da je "vređao građane svoje zemlje", prenosi Fakt.

Slučaj je vezan za Dudinu izjavu u vezi sa gledanošću filma poljske rediteljke Agneske Holand "Zelena granica", koji govori o izbeglicama sa Bliskog istoka i Afrike koje pokušavaju da dođu do Evropske unije preko granice Belorusije i Poljske. Rediteljka je prikazala kako beloruska propaganda mami migrante na granicu za navodno laku tranziciju u EU.

"Činjenica da gospođa Holand na ovaj način prikazuje poljske zvaničnike koji rade svoj posao za poljsko društvo, za bezbednost svih nas, za bezbednost Poljske, ne čudi me što su policajci Granične straže koji su gledali ovaj film iskoristili slogan 'Samo svinje sede u bioskopu'", rekao je Duda.

Centar za praćenje rasističkog i ksenofobičnog ponašanja, ocenio je da je predsednik "vređao građane svoje zemlje".

"Mnogi su tvrdili da je nemoguće da Centar izvede predsednika zemlje pred sud" objavila je ta organizacija na Fejsbuku i navela da je prvo ročište u ovom slučaju zakazano je za 24. oktobar 2025. godine pred Okružnim sudom u Varšavi, kada Duda više neće biti predsednik Poljske.

Advokat Pjotr Milik rekao je da je ovo prvi takav slučaj u istoriji Poljske.

"Odluka u takvom slučaju može biti javno izvinjenje ili obeštećenje, ako sud prizna povredu ličnih prava navedenih u Građanskom zakoniku", objasnio je advokat.

"Slučaj je izuzetno zanimljiv i teško je predvideti kako će se sud ponašati. Slučajevi za kršenje ličnih prava često se vode protiv političara i javnih ličnosti, ali nikada ranije protiv predsednika Poljske", naglasio je Milik. 

Sam Duda je izjavio da "ovo nije njegova izjava, već ju je samo citirao".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()