Ko su potencijalni levičarski kandidati za novog premijera Francuske?

Prema nepisanom pravilu, premijer se bira iz redova najjače političke snage ili koalicije

08.07.2024. 15:46
  • Podeli:
gabrijel atal profimedia-0835200694-659d2f17e234b.webp Foto: Profimedia

Aktuelni premijer Francuske Gabrijel Atal za sada ostaje na toj funkciji, a o izboru budućeg premijera odlučuje predsednik zemlje Emanuel Makron.

Prema nepisanom pravilu, premijer se bira iz redova najjače političke snage ili koalicije, piše Politiko.

Projekcije nakon jučerašnjih izbora pokazuju da će levičarska koalicija Novi narodni front, na čelu sa Žanom-Lukom Melanšonom, osvojiti najviše mesta u parlamentu, dok se Makronova centristička koalicija nalazi na drugom mestu.

Novi narodni front čine četiri glavne levičarske partije - Socijalisti, Zeleni, Komunista i Melanšonova Nepokorena Francuska (LFI), navodi Politiko.

Kako se navodi, za raziku od ostalih koalicija, uključujući ''Zajedno'' na čelu sa Makronom i ''Nacionalno okupljanje'' u vođstvu Žordana Bardele, Front nije imao predvodika budući da partije levice nisu mogle da sklope dogovor po tom pitanju.

Melanšonov LFI će verovatno zauzeti najveći broj mesta u parlamentu, ali njegovi tvrdokorni stavovi kada su u pitanju ekonomija i rat u Gazi naterali su pojedine koalicione partnere da izraze oštro protivljenje potencijalnom imenovanju Melanšona za premijera.

Ostali lojalisti LFI koji bi se mogli naći na toj funkciji uključuju Manuela Bomparda, Matilde Pano i Erika Kokerela.

Potencijalni kandidati, koji su politički dalje levo od LFI, uključuju Klementin Oten i Fransou Rufina, koji je Melanšona okarakterisao kao ''nestabilan'' faktor za koaliciju.

Socijalisti imaju manje poslanika od LFI, ali bi uz podršku Zelenih mogli da predstavljaju rizik dominaciji LFI.

Iz redova socijalista novi premijer mogao bi da bude Olivje For, Boris Valod ili bivši socijalistički premijer Fransoa Oland, navodi Politiko.

Jedan od načina da se izbegnu neslaganja među strankama mogao bi biti da levica izabere nekoga izvan političke scene.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()