Kolaps afričkog kontinenta: Struje ima samo noću, radnici rade samo noćnu smenu

Velike nestašice struje prozrokuju ogromne probleme

25.03.2023. 15:15
  • Podeli:
nestašica struje afrika pixabay-641ebdeeafb66.webp Foto: Pixabay

Od Zimbabvea, zemlje u kojoj mnogi moraju da rade noću jer je to jedino vreme kada ima struje, do Nigerije gde su česti kolapsi elektromreže, pouzdano snabdevanje električnom energijom i dalje je prava retkost širom afričkog kontinenta.

Nestašice električne energije koje pogađaju 54 zemlje Afrike predstavljaju ozbiljan hendikep za ekonomski rast kontinenta, upozoravaju energetski stručnjaci, prenosi AP.

Poslednjih godina proizvodnja električne energije u Južnoj Africi postala je toliko neadekvatna da čak i najrazvijenija ekonomija na kontinentu mora da se nosi sa svakodnevnim nestancima struje u trajanju od osam do 10 sati.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku za 2021. godinu, 43 odsto Afrikanaca, oko 600 miliona ljudi, nije imalo pristup električnoj energiji, od toga čak 590 miliona u podsaharskoj Africi.

Prema procenama Svetske banke, potrebna su ulaganja od skoro 20 milijardi dolara godišnje da bi se obezbedila ujednačena elektrifikacija širom podsaharske Afrike.

Od toga je potrebno izvdojiti skoro 10 milijardi dolara godišnje za dovođenje struje i održavanje mreže u zapadnoj i centralnoj Africi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()