Kovčeg sa telom krajice Elizabete II stigao u London

Građani će imati puna četiri dana da se oproste od kraljice Elizabete Druge

13.09.2022. 20:37
  • Podeli:
Kovceg_Kraljica_Elizabeta_foto_Reuters.jpg Foto: Reuters

Nakon službe u Edinburgu, kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge stigao je u London, javlja Rojters. Građani će imati puna četiri dana da se oproste od britanske kraljice.

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge u Londonu dočekali su britanska premijerka Liz Tras i ministar odbrane Ben Volas, prenosi Rojters.

Najpre će biti prebačen u Bakingemsku palatu, odakle sutra u pratnji cele kraljevske porodice kreće za Vestminsterski hol u zgradi parlamenta gde će ostati do dana sahrane.

Građani će imati puna četiri dana da se oproste od kraljice Elizabete Druge.

Londonska policija očekuje da će se na ulazak u zgradu parlamenta čekati preko trideset sati, te upozorava građane da se, pre nego što stanu u red, snabdeju pićem i hranom. 

Kovčeg za telom kraljice Elizabete Druge do osamnaest sati po lokalnom vremenu bio je izložen u katedrali svetog Egilija u Edinburgu.

Čuvala ga je Škotska kraljeva garda, a tokom noći oko njega su bdila deca Elizabete Druge – kralj Čarls Treći, kraljevska princeza Ana i prinčevi Endrju i Edvard.

Većina naslovnih strana u Britaniji objavljila je fotografiju novog kralja u kiltu kako bdi nad majčinim telom.

Građani Škotske čekali su duže od sat vremena kako bi prošli pored kraljičinog kovčega. Izašli su i u velikom broju na ulice kako bi se oprostili od suverena, koga je prva ministarka Škotske Nikola Stardžen nazvala "kraljicom Škota".

Elizabeta Druga vodi poreklo od Roberta Brusa, škotskog kralja iz četrnaestog veka, koji je predvodio prvi rat za nezavisnost Škotske.

Škoti su svesni da ih je kraljica Elizabeta Druga, koja je svako leto provodila u zamku Balmoral gde je i preminula, razumela, volela njihov način života i bila "jedna od njih".

Sahrani kraljice Elizabete Druge u ponedeljak, 19. septembra prisustvovaće oko 500 zvanica iz celog sveta. Nisu, međutim, pozvani predstavnici Rusije, Belorusije i Mjanmara. 

Preminula je u četvrtak, 8. septembra u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()