Kralj Čarls III ne mora da plati porez na nasledstvo vredno 750 miliona dolara

Kraljica je 1993. dobrovoljno počela da plaća porez na dohodak i kapitalnu dobit na imanju i Čarles III bi mogao da odluči da sledi njen primer

13.09.2022. 15:22
  • Podeli:
charles_anadolija .jpg Foto: Anadolija

Kralj Čarls III (73) neće morati da plaća porez na nasljdstvo na imanje Vojvodstva Lankaster koje je nasledio od kraljice zbog pravila koje dozvoljava prenos imovine s jednog suverena na drugog.

Čarls III je automatski nasledio imanje, monarhov primarni izvor prihoda, dok je njegov najstariji sin, princ Viljem, nasledio imanje Vojvodstva Kornvol, procenjeno na više od milijardu dolara, od svog oca.

Novi kralj izbeći će porez na nasledstvo na imanje vredno više od 750 miliona dolara zbog pravila koje je vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela 1993. kako bi zaštitila imovinu kraljevske porodice od uništenja ako dva monarha umru u kratkom periodu.

Odredba je prvi put upotrebljena 2002. godine kada je Kraljica majka prenela kraljici imanje vredno oko 80 miliona dolara, uključujući zbirku Fabergeovih jaja.

Klauzula kaže da, kako bi zaštitili svoju imovinu, članovi kraljevske porodice ne moraju da plaćaju porez od 40 odsto na imovinu čija je vrednost procenjena na više od 325.000 funti (377.000 dolara) kao što to čine nekraljevski stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Imanje Lankaster ostvarilo je prihod od 24 milijuna funti (27 miliona dolara) prošle godine, navodi se u finansijskim podacima, a kralj sada ima pravo na njihov prihod.

Monarh ne sme da prodaje imovinu

Imanje je imalo imovinu vrijednu više od 650 milijuna funti (754 milijuna dolara) krajem ožujka ove godine, stoji na web stranici vojvodstva. Zakon donesen 1702. zabranjuje monarhu prodaju bilo koje imovine.

Kraljica je 1993. dobrovoljno počela plaćati porez na dohodak i kapitalnu dobit na imanju i Charles bi mogao odlučiti slijediti njezin primjer, piše Yahoo.

Imanje Vojvodstva Lankaster, osnovano u 13. veku, sastoji se od "komercijalnih, poljoprivrednih i stambenih" nekretnina, uključujući portfolio finansijskih ulaganja, navodi se na veb stranici. Njegovih pet imanj, pokriva oko 18.000 hektara zemlje u Engleskoj i Veksu.

Imovina u centru Londona

Foršor pokriva oko 36.000 hektara od reke Mersi, na kojoj je izgrađen grad Liverpul, do Borou-in-Furnesa na severu Engleske. Takođe se sastoji od imanja Majnerals, koje se sastoji od kamenoloma od južnog Velsa do Severnog Jorkšira.

Međutim, većina prihoda dolazi od gradskog imanja, koji uključuje hotel Savoj u centru Londona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()