Kremlj: U nuklearki u Zaporožju nema i nije bilo teškog naoružanja

Makron je istakao da je cilj demilitarizovanje zone oko nuklearke.

13.12.2022. 22:17
  • Podeli:
Reaktor_Zaporožje_Energoatom.jpg Foto: Agencija Anadolija (AA)

U nuklearnoj elektrani Zaporožje nema i nikada nije bilo teškog naoružanja, a inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u tamošnjoj misiji to mogu da potvrde, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući opasku francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da postoji dogovor o uklanjanju teškog naoružanja iz nuklearke u Zaporožju, Peskov je podsetio na reči predsednika Rusije Vladimira Putina da nikada nije bilo i nema teškog naoružanja u nuklearki.

Peskov je istakao da to mogu da potvrde i zaposleni u IAEA koji su tamo danonoćno.

Portparol Kremlja je pohvalio saradnju sa IAEA i rekao da će Rusija uložiti napore da se ona nastavi.

Makron je ranije danas rekao da se trenutno razgovara o konkretnim koracima za uklanjanje teškog naoružanja iz nuklearke u Zaporožju.

''Narednih nekoliko nedelja biće odlučujuće u tom pogledu za pomoć u zaštiti nuklearne elektrane“, izjavio je francuski lider uoči otvaranja konferencije o pomoći Ukrajini. 

Makron je istakao da je cilj demilitarizovanje zone oko nuklearke.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi razgovarao je o uspostavljanju bezbednosne zone u nuklearki i sledećoj misiji agencije na sastanku u Parizu sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom.

Nuklearna elektrana Zaporožje koja se nalazi u gradu Energodaru najveća je u Evropi, a od kraja februara je pod kontrolom ruske vojske. 

Misija IAEA na čelu sa Grosijem posetila je nuklearku početkom septembra, a osoblje agencije ostalo je u ulozi posmatrača. 

IAEA je pozvala na stvaranje bezbednosne zone oko nuklearke da bi se sprečile vanredne situacije zbog oružanih sukoba, preneo je TASS.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()