Krunisanje: Velika Britanija danas dobija novog kralja i kraljicu

Ostaće upamćen kao najduži naslednik trona u engleskoj i britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto

06.05.2023. 08:08
  • Podeli:
Tan2023-04-2708030324_4 kralj  čarls i kraljica kamila Carl Court, Pool Photo via AP-644a4cad80db0.webp Foto: Tanjug/Carl Court, Pool Photo via AP

Krunisanje britanskog kralja Čarls biće održano danas u Vestminsterskoj opatiji, u simboličnoj ceremoniji koja predstavlja kombinaciju verske službe i slavlja. Novi monarh će biti krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom.

Čarls je 40. vladajući monarh, od 1066. godine, koji će u tom hramu biti krunisan. Ipak, on će ostati upamćen kao najduži naslednik trona u engleskoj i britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, podseća Skaj njuz.

"On se ceo život pripremao za tu ulogu", izjavio je kraljevski komentator Kristofer Vorvik.

Čarls je rođen 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž. Prvi u liniji za nasledstvo prestola postao je tri godine kasnije, kada je preminuo kralj Džordž VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron.

Čarls je prekinuo kraljevsku tradiciju kada je rešio da odmah nakon škole upiše fakultet umesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Kembridžu pre nego što se kasnije preusmerio na istoriju.

Najpoželjniji neženja

Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu Princ od Velsa, nakon čega je naučio da govori velški. Posle univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gde se kvalifikovao i za pilotiranje helikopterom, čime je postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja sa padobranom.

U mladosti, Čarls je povezivan sa brojnim ženama, a važio je i za najpoželjnijeg neženju. Od njegovih veština, ističe se to da ume da svira nekoliko instrumenata, među kojima klavir, trubu i violončelo.

Imao je 21 godinu kada je prvi put sreo Kamilu Parker Bouls (tada Šand), međutim njihovu vezu je prekinula njegova odluka da uđe u Kraljevsku mornaricu i njena da se uda za majora Endrua Parkera Boulsa, Čarlsovog prijatelja.

Četiri godine kasnije, 1977. godine, sreće 16-godišnju Dajanu Spenser, sa kojom je tri godine kasnije započeo vezu, da bi se venčali u julu 1981. godine, u prenosu koji je gledalo 750 miliona ljudi širom sveta.

Par je 1982. godine dobio sina Vilijama, a 1984. Harija. Čarls je tada postao prvi član kraljevske porodice koji je prisustvovao porođajima svoje dece.

Čarls i Dajana su se zvanično razveli 1996. godine. "Narodna princeza" je, godinu dana kasnije, poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom Dodijem Fajedom. Osam godina kasnije, Čarls se verio sa Kamilom.

Procesija od Bakingamske do Vestminsterske opatije

Svečana ceremonija krunisanja započeće u 10.20 ujutru po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera i pored parlamenta do Vestminsterske opatije, gde bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati, prenosi BBC.

Pretpostavlja se da će kralj nositi vojnu uniformu, umesto tradicionalnih pantalona i svilenih čarapa koje su nosili kraljevi pre njega.

U povorci će učestvovati oko 200 pripadnika oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će njih još 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji će biti isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

Kraljev unuk, princ Džordž, stajaće sa strane zajedno sa Kamilinim unucima - Lolom, Elizom, Gasom, Luisom i Fredijem. Neki od njih će nositi regalije - simbole kraljevske porodice: krunu, kuglu i žezlo, koji simboliziraju različite aspekte službe i odgovornosti monarha i koji će biti predati Čarlsu tokom ceremonije.

Kamili će biti predati štap kraljice supruge sa golubom i žezlo kraljice supruge sa krstom i tom prilikom će ona, prvi put biti pozvana da se zakune na vernost kralju.

Kralj Čarls III će biti predstavljen "narodu" – tradicija koja datira još iz anglosaksonskih vremena, tako što će se, stojeći pored stolice za krunisanje stare 700 godina, okrenuti licem prema četiri strane opatije, nakon čega će biti proglašen "nesumnjivim kraljem". Prisutni će uzvikivati "Bože čuvaj kralja!", a trube će se oglasiti nakon svakog okretanja stranama.

Zakletva na vernost 

Nakon toga uslediće polaganje dve zakletve – na Jevanđelju i na deklaraciji čime će se obavezati da će ostati "verni protestant", nakon čega će biti pomazan. Čin pomazanja obavljaće se iza paravana, jer se smatra najsvetijim delom službe zbog čega kralj mora da bude sakriven od pogleda.

Nakon toga kralj će nositi krunu Svetog Edvarda, prvi i poslednji put u životu, u zlatnom kaputu – Supertuniki i biće mu predstavljeni vladarska kugla, krunski prsten, vladarsko žezlo sa krstom i vladarsko žezlo sa golubom.

Nakon toga širom zemlje će se oglasiti zvona i zvoniti dva minuta, trube, a biće ispaljena salva od 62 metka sa londonskog Tauera, ali i drugih gradova i brodova Kraljevske mornarice.

U završnom delu ceremonije kralj će preuzeti tron. U nju ga mogu čak podići i nadbiskup, biskupi i drugi sveštenici kraljevstva koji će klečati pred novim kraljem i zakljinjati mu se na vernost ljubeći mu desnu ruku.

Princ Vilijam će biti jedini kraljevski vojvoda koji će kleknuti i odati počast kralju Čarlsu. Nakon počasti, kraljica Kamila će biti pomazana, krunisana krunom kraljice Marije i ustoličena na jednostavnijoj ceremoniji - iako neće morati da položi zakletvu.

Zajedno sa Vilijamom i Kejt

Kralj i kraljica supruga će, nakon toga, sići sa svojih prestola i ući u kapelu Svetog Edvarda iza glavnog oltara, gde će Čarls skinuti krunu Svetog Edvarda i staviti krunu Carske države pre nego što se pridruži procesiji iz opatije uz intoniranje nacionalne himne.

Zatim će se kraljevski par vratiti u Bakingemsku palatu obrnuto od rute kojom su došli. Ovog puta, putovaće u 260 godina staroj Gold State, kočiji koja se koristila u svakom krunisanju od vremena Viljema IV.

Princ od Velsa Vilijam će se zajedno sa suprugom Kejt Midlton i troje dece – prinčevima Džordžom, Luijem i princezom Šarlot pridružiti u kočiji iza kraljeve.

Od krunisanja Edvarda VII 1902. godine, postalo je uobičajeno da novi monarh pozdravlja publiku sa balkona Bakingemske palate.

Bakingemska palata je potvrdila da će kralj Čarls i kraljica Kamila nastaviti tu tradiciju, iako još uvek nije potvrđeno ko će se još od ostalih članova kraljevske porodice pridružiti tom pozdravljanju.

Novine i zanimljivosti

Današnje krunisanje ostaće upamćeno po nekoliko novina i zanimljivosti. Naime, kralj će verovatno za razliku od svojih prethodnika nositi vojnu uniformu umesto svečane. A za dolazak u Vestminstersku opatiju koristiće novu, specijalno napravljenu metalnu kočiju.

U još jednom odstupanju od tradicije, žensko sveštenstvo će tokom cereminije imati istaknutu ulogu, a verske vođe drugih vera aktivnu ulogu.

Stolica za krunisanje, poznata kao Stolica svetog Edvarda, najstariji je komad nameštaja u Velikoj Britaniji koji se još uvek koristi. U njoj je krunisano ukupno 26 monarha.

Ulje za pomazanje proizvedeno je specijalno za krunisanje od maslina ubranih iz dva gaja na Maslinskoj gori u Jerusalimu, osveštanih na posebnoj svečanosti u Crkvi Groba Svetoga u tom gradu.

Kruna Svetog Edvrda je dobila ime po mnogo ranijoj verziji napravljenoj za anglosaksonskog kralja i sveca, Edvarda Ispovednika. Ona je korišćena na krunisanjima nakon 1220. godine sve dok, u vreme vladavine Olivera Kromvela nije istopljena. Napravljena je za kralja Čarlsa II, koji je želeo krunu sličnu onoj koju je nosio Edvard, ali veću.

Svečanost bi trebalo da se završi oko 15 sati po lokalnom vremenu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()